Половината британци са срещу премахването на ограниченията срещу COVID-19

2116
Половината британци са срещу премахването на ограниченията срещу COVID-19
Снимка: iStock

Половината от гражданите на Обединеното кралство изразяват загриженост относно отмяната на ограничителни мерки срещу COVID-19, която трябва да бъде обявена на 19 юли, т.нар. Ден на свободата. Това показва проучване на социологическата агенция Opinium, цитирано от британския вестник The Guardian.

Лекари и учени призоваха премиера Борис Джонсън да се откаже от плановете за отмяна на ограничителни мерки поради рисковете от нови щамове на коронавируса. На решението на правителството в Лондон се противопоставиха политици от цялата страна, предаде агенция Фокус.

Кметът на Голям Манчестър Анди Бърнам предупреди, че Лондон взима „неразумни решения“. Съгласно думите му, в контекста на бързото нарастване на честотата на заболеваемост от коронавирус „Денят на свободата може да се превърне в Ден на тревогата“ за огромен брой хора в риск.

Най-високото - четвъртото ниво на социално дистанциране въвеждат в Южна Корея

Най-високото - четвъртото ниво на социално дистанциране беше въведено днес, 12-ти юли в столичния регион на Република Корея, който вклю...

„Правителството греши, представяйки всичко, което се случва, като въпрос на чисто личен избор. Това не е истина. Много хора в риск са принудени да използват обществен транспорт и пазаруват сами в хранителните вериги. Ето защо носенето на маски на тези места трябва да остане задължително“, увери Бърнам, добавяйки, че „силно насърчава“ жителите на Голям Манчестър да продължат да носят защитни маски в обществения транспорт.

Кметът на Лондон Садик Хан също се обяви за продължаване на носенето на маски във всички видове транспорт и го нарече най-лесната и безопасна мярка за борба с разпространението на COVID-19. Освен това Хан каза, че маските дават на лондончаните увереността да използват обществения транспорт, което е „жизненоважно за икономическото възстановяване“.

Нараства обаче загрижеността за плановете на правителството и сред обикновените британци. Например, проучване на Opinium показа, че 73% от гражданите на Обединеното кралство вярват, че носенето на маски в обществения транспорт трябва да остане задължително изискване.

50% от анкетираните смятат, че датата на премахването на по-голямата част от ограничителните мерки, 19 юли, трябва да бъде отложена. На свой ред 31% от анкетираните подкрепиха плановете на правителството. В същото време само 10% от британците са „за“ отмяна на ограниченията преди 19 юли.

В Сингапур частично премахват ограниченията срещу коронавируса от днес

От днес, 12-ти юли, властите в Сингапур частично премахват ограниченията срещу коронавируса, които бяха затегнати в средата на май пора...

Очаква се Джонсън и министърът на здравеопазването Саджид Джавид да потвърдят плановете за прекратяване на социалното дистанциране, да премахнат ограниченията за събирането и да позволят на всички фирми да отворят отново. В допълнение, правителството ще се отклони от препоръката за дистанционна работа, въпреки че миналия петък честотата на COVID-19 в Обединеното кралство достигна рекордно високо ниво от началото на февруари.

The Guardian припомня, че Националната здравна служба на Англия предупреди, че отказът от изискването за носене на маски в болниците ще доведе до увеличаване на броя на случаите на заразени, включително сред медицинските работници.

„Всички се притесняваме как можем да гарантираме носенето на маски в болниците след 19 юли. Вече се сблъскваме със страхотни предизвикателства при изпълнението на това изискване и нямаме реални средства да го приложим“, каза Сара-Джейн Марш, генерален директор на Фондацията на Националната здравна служба за жени и деца от Бирмингам.

На плановете за премахване на ограниченията се противопостави и Световната здравна организация (СЗО). Експертът по реакция на COVID-19 Мария Ван Керхове, без да назовава имена, определи за „неморално, неетично и ненаучно“ решението „да се позволи на коронавируса да се разпространява при липса на доказани действия“, които „спасяват животи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа