Полша: Ще признае ли правителството, че е използвало шпионски софтуер срещу опонентите си?

1744
Полша: Ще признае ли правителството,  че е използвало шпионски софтуер срещу опонентите си?
Снимка: iStock

Правителството на Полша е изправено пред нарастващ натиск да разследва твърденията, че незаконно е използвало срещу своите опоненти мощния шпионски софтуер Pegasus, съобщава „Евронюз”.

Либералният вестник „Gazeta Wyborcza” публикува в понеделник доклад, в който се посочва, че Централното антикорупционно бюро на Полша е закупило софтуера още през 2017 г. и оттогава го използва.

Мощният зловреден софтуер позволява на потребителите му да проникват дистанционно в телефони без знанието на мишената, да получават достъп до съдържанието или дори да поемат контрола над устройството.

Разследване от 2021 г. установи, че Pegasus, създаден от израелската компания NSO Group, е бил използван от правителства по целия свят за шпиониране на активисти, журналисти и политици, включително във Франция, Испания и Унгария. NSO Group настоява, че единственото предназначение на Pegasus е да подпомага правоприлагащите органи за борба с тероризма и организираната престъпност.

Моравецки за съдебния иск на ЕС срещу Полша: Това е бюрократичен централизъм

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува решението на ЕС да обяви правни действия срещу Полша за „пренебрегван...

Полският "Уотъргейт

В Полша се появиха твърдения, че правителството е използвало Pegasus и за хакерски атаки срещу няколко опозиционни фигури.

Според „Gazeta Wyborcza”, зловредният софтуер е бил закупен за повече от 5 млн. евро със специални средства на Министерството на правосъдието, предназначени за жертви на престъпления.

Миналия месец се появи информация, че телефонът на полския опозиционен сенатор Кшищоф Брейза, който по това време е ръководител на предизборната кампания на Гражданската коалиция, през 2019 г. е бил хакнат 33 пъти, уж чрез използване на Pegasus. Съобщенията, взети незаконно от телефона на Брейза, са изтекли в държавните медии, което е довело до „клеветническа кампания”, според твърдението на опозицията, а управляващата партия "Право и справедливост" си осигури победа на изборите.

Хакнати са били и телефоните на известния опозиционен адвокат Роман Гиертих и на прокурор Ева Врзошек - и двамата опоненти на управляващата партия.

Полски дезертьор: Граничарите в Полша убиват доброволци, помагащи на мигрантите (ВИДЕО)

Емил Чечко, полският военнослужещ, който потърси политическо убежище в Беларус, твърди, че е станал свидетел на два случая на убийство ...

Правителството продължава да отрича участие

Въпреки тези съобщения в медиите, полското правителство омаловажава ситуацията. Заместник-министърът на правосъдието Михал Вош отговори в Twitter със снимка на игрова конзола от 90-те години на миналия век с името „Pegasus” и нарече обвиненията "претоплена манджа". Миналата седмица той заяви пред полските медии, че "не знае за такава система".

Но за опозицията тези твърдения са пряка атака срещу демокрацията. Богдан Клих, високопоставен евродепутат от опозиционната партия "Гражданска платформа", написа в Туитър, че Pegasus не само е използван незаконно, но и е купен незаконно", визирайки държавните средства, използвани за закупуването му.

Изследователите на шпионския софтуер Pegasus заявиха, че това може да е само "върхът на айсберга" по отношение на обхвата на наблюдението в страната.

Правителството непрекъснато отхвърля обвиненията и отказва да започне разследване на твърденията за хакерски атаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа