Полският парламент ще разследва руското влияние в страната

1549
Полският парламент ще разследва руското влияние в страната
Снимка: iStock

Полският парламент прие противоречив закон за създаване на комисия за разследване на "руското влияние в Полша" - ход, който според критиците превръща политиците в съдии, предаде АФП. Решението, което идва само няколко месеца преди парламентарните избори през есента, беше осъдено от опозицията като "конституционен преврат".

Деветимата членове на новия орган, назначени от долната камара на парламента, ще решават дали лицата, които разследва, са се поддали на руско влияние в периода 2007-2022 г. и ще налагат строги наказания. Правителството не е предвидило никаква процедура за обжалване за лицата, признати за виновни, които могат да се окажат лишени за 10 години от правото да заемат публични длъжности, свързани с публичните финанси и класифицираната информация. Заявената цел е да се попречи на такива лица "отново да действат под руско влияние в ущърб на интересите на Полша".

„Полша я има благодарение на нас“: Русия иска от поляците 750 млрд. долара и една трета от териториите

Полша съществува като държава само благодарение на Русия. Тя трябва да се отплати на Русия за освобождението й от германските войски пр...

Критиците на закона твърдят, че комисията подкопава разделението на властите - принципът, че законодателните и съдебните органи са отделни и независими един от друг. На практика политически назначените членове на комисията са едновременно прокурори и съдии по делата, с които ще се занимават.

Опозицията, която отказва да участва в комисията, твърди, че законът има за цел да постави в затруднено положение противниците на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" преди парламентарните избори и да попречи на опозиционерите да заемат постовете си, ако спечелят вота.

Законът беше отхвърлен в началото на май от контролирания от опозицията Сенат, но беше прокаран на второ четене в долната камара на парламента. "Този законопроект нарушава принципите на западната цивилизация, основани на зачитането на закона. Сякаш е изготвен от орда хуни", заяви тогава независимият сенатор Кшищоф Квятковски.

Други сенатори осъдиха този ход като "лов на вещици" и заявиха, че комисията ще бъде "марионетен съд". Ръководителят на органа ще бъде назначен от министър-председателя Матеуш Моравецки. Нейните членове няма да носят отговорност за решенията си. Текстът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, също от управляващата партия, който все още не е направил коментар.

От полското външно министерство призоваха Украйна да се извини за Волинската трагедия, украинският посланик с остър коментар

Говорителят на Министерството на външните работи на Полша Лукаш Ясина призова президента Володимир Зеленски да се извини на поляците от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа