Повечето германци очакват ново правителство

1533
Повечето германци очакват ново правителство
Снимка: iStock

Мнозинството германски граждани очакват политически промени след парламентарните избори тази есен. Това показва последното проучване на Института за проучване на общественото мнение Аленсбах. Повече от 67% от анкетираните биха искали „промени в политиката в много области“. Повече от 60% са за смяна на правителството. Готовността на германците за политическа промяна никога не е била толкова висока от началото на измерванията, пише Süddeutsche Zeitung.

От няколко седмици социологическите проучвания показват, че Зелените са на върха на популярността си, а партиите от управляващата коалиция не успяват да предизвикат ентусиазъм сред избирателите. За ХДС/ХСС и ГСДП резултатите са разочароващи. И двете политически сили са на власт през последните осем години; жаждата за промяна сега се отнася и за двете.

Германия започва ваксиниране срещу COVID-19 на всички пълнолетни граждани

Германия ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, предаде Франс прес, като цитира министъра на здравеопазв...

Не е изненадващо, че опазването на околната среда и справянето с изменението на климата се превърнаха в основни приоритети за избирателите. Повече от 55% от анкетираните смятат, че е важно да се промени курсът в тази конкретна област. Почти същият брой хора (54%) се надяват на промени в миграционната политика. Следващите няколко елемента са пенсии, образование, борба с пандемията и достъпност на жилищата.

Проучването не дава представа как точно трябва да се промени миграционната политика. Изследването обаче представя диференциация в зависимост от партийните предпочитания на респондентите. Резултатите показват, че анкетираните биха искали правителството да прилага политики, които ограничават имиграцията. Не само поддръжниците на „Алтернатива за Германия“, но и поддръжниците на ХДС/ХСС и „Свободната демократическа партия“ (СвДП) смятат тази тема за най-важната от всички.

Интересни са и разликите в зависимост от пола и региона. За повечето мъже бежанците са на първо място, а за жените защитата на климата. В Източна Германия основният приоритет е миграционната политика, а в Западна - климатичната политика.

Що се отнася до останалите партии, въпросът за борбата с изменението на климата несъмнено е най-важният за Зелените. Основният приоритет на социалдемократите е борбата срещу пандемията, а за Левицата - социалното осигуряване.

Германия махна забраната за фенове по стадионите

Футболните фенове в Германия ще се завърнат по стадионите за първи път от октомври насам в събота, след като берлинските власти се съгл...

Забележителен е фактът, че към момента никоя от партиите все още не се е произнесла относно пенсиите, но тази тема се нарежда на второ място сред поддръжниците на пет от шестте партии. Само за Зелените образованието е втори най-важен приоритет, пише Süddeutsche Zeitung.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа