Проф. Здравко Попов: Биографията на Пригожин е странна, най-правдоподобно е да се очаква, че той ще изчезне

3783
Проф. Здравко Попов: Биографията на Пригожин е странна, най-правдоподобно е да се очаква, че той ще изчезне
Снимка: Getty Images

„Трудно е да се разбере руската действителност на база рационални методи“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ проф. Здравко Попов, философ и дипломат.

„Биографията на Пригожин е странна. Роден е 1961 година. Завършва спортно училище. Включва се в младежки престъпни банди. Арестуван е. Има присъда за 13 години затвор, от които излежава 10 години. Има хранителен бизнес – прави хотдог. Носи му печалби. Купува акции в супермаркети. Черешката в бизнеса му е луксозен ресторант „Старата митница“. Запознава се с Владимир Путин и други хора, които обсипва с услуги и влиза в приятелства“, обясни Попов.

Разследване: Корпорацията "Вагнер" или как лондонски адвокати защитават Пригожин

През април 2020 г. товарен самолет излетя от летище Жуковски край Москва, пътуващ за Хартум. Според документите на борда на самолета им...

„Ключовата е 2014 година, когато по негов проект предлага създаването на частна армия. Имало е напрежение за този проект на Пригожин. Има тези, че това е проект на ГРУ или политически проект. Пригожин използва ситуацията в Украйна през 2014 година, като казва, че трябват такива доброволци“, коментира още той.

Проф. Попов обясни, че в Русия няма законово положение за съществуването на частни армии. "Можем да кажем, че този конфликт – между Пригожин и Министерството на отбраната и Генералния щаб, в някакъв смисъл е дълго съществуващ. Изглежда има финансови проблеми и проблеми с въоръженията, но най-вече има различия по тактиката и стратегията, които трябва да води "Вагнер", без да се съобразява с Генералния щаб", посочи той.

"Самочувствието на Пригожин идва от няколко малки победи на фронта в Украйна, той иска да покаже, че действията му са по-ефикасни от тези на редовните руски войски. Тук се ражда една, може би правдоподобна версия за този "Марш за справедливост" - вероятно той е искал да предизвика президента Путин да вземе отношение по този конфликт между Вагнер и военното министерство. Вероятно, загубил чувството за реалност и аргументирал поведението си с малките победи на фронта, като тази в Бахмут, решава да извърши провокация, която да предизвика регулиране на отношенията между него и Генералния щаб. Путин обаче каза ясно, че това е предателство и нож в гърба", припомни проф. Здравко Попов.

"Въпросът е дали този бунт не играе ролята на своеобразен тест както на вътрешната среда, така и на международната среда, да се появят евентуалните противници на Путин в Русия, както и в постсъветското пространство. Възможно е това да е било симулация в полза на Кремъл. Събитието отекна в целия свят и въпросът е кой има интерес от това нещо и какви биха били реакциите", добави анализаторът.

В Беларус започнаха да строят лагери за хиляди наемници от "Вагнер"

В Беларус е започнало строителството на няколко лагера, в които да бъдат настанени бойците от частната военна компания "Вагнер", които ...

"Най-правдоподобно е да се очаква, че Пригожин ще изчезне – дали ще отиде в Африка или ще бъде арестуван, или нещо друго. Другата версия е случилото се да доведе до извършването на някаква нова регулация между армията и частните военни структури в Русия", каза още проф. Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа