Пучдемон пак на светло с нова партия, представя Съвета на Републиката на 30 октомври

1629
Пучдемон пак на светло с нова партия, представя Съвета на Републиката на 30 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Пучдемон е на прага на създаване на нова партия. Бившият регионален премиер на Каталуния днес ще направи опит да обедини всички сепаратисти. Създаването на партията се очаква днес, а на 30 октомври ще бъде обявен Съветът на Републиката, информират международните агенции.

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния, припомня Франс прес.

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в неговата нова партия "Крида" ("Призив"), чийто учредителен конгрес ще се проведе тази вечер в Манреса, на 60 километра северно от Барселона.

Карлес Пучдемон: Няма да отстъпим от обещанията, които сме дали

Премиерът на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че властите на автономната област няма да отстъпят от обещанията, които...

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон, припомнят агенциите.

Докато последователите на Карлес Пучдемон ще слушат тази вечер речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката насрочиха демонстрации в Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон, Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди и която е подкрепяна от Ким Тора, вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите й. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи.

Пучдемон живее в Белгия, в изграние, заради издадената от Испания заповед за арест по обвинения в бунт. Новините около Пучдемон напоследък обаче зачестяват.

Преди два дни бившият регионален премиер на Каталуния каза за РИА Новости, че Съветът на Републиката на Каталуния ще започне работа на 30 октомври в Барселона, но официално ще се намира в Белгия.

Пучдемон отново се изяви, направи ново сепаратиско движение в Каталуния

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и наследникът му на поста Ким Тора основаха ново сепаратистко движение, чиято крайна цел е...

„Съветът ще започне работа на 30 октомври. Ние ще представим програмата си. Ще се борим в различни направления, едно, от които е международно признаване на нашия процес“, заявява той.

Представянето на Съвета по думите на Пучдемон ще е на 30 октомври, а на 8 декември в Брюксел ще се състои генерална асамблея, допълва агенцията.

Председателят на женералитета на Каталуния Ким Тора на първата годишнина от незаконното провъзгласяване на независимостта на каталунския парламент също обеща да продължи да „строи републиката“.

„Никой не казва, че това ще е лесно. Но връщането назад не е вариант“, заявява Тора, уверявайки, че крайната цел е „изграждането на държавата“.

„Свободата на Каталуния не е работа на парламента, или на това правителство, свободата на Каталуния ще извоювате вие“, каза лидерът на каталунския женералитет, обръщайки се към жителите на испанската общност.

Мадрид няма да допусне Пучдемон отново да стане лидер на Каталуния

Управляващите в Испания няма да допуснат новото назначаване на Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния и оказват натиск върху лагера на с...

Той смята, че идването на власт в Испания на новото социалистическо правителство не е променило отношението на Мадрид към Каталуния, тъй като предстои съдебен процес за политиците и обществените фигури. Той смята, че този съд (обвиняеми са 18 души, към които са предявени обвинения, свързани с провеждането на незаконния референдум на 1 октомври 2017 г.) е не само срещу каталунското правителство, президиума на парламента и лидерите на обществото, но и „срещу милионите каталунци, които на 3 октомври се обявиха против насилието и в защита на гражданските, социални и национални права“.

„Нека никой не се заблуждава, това е съд срещу целия каталунски народ“, добавя каталунския политик.

В Католуния на 1 октомври 2017 г. се проведе незаконен референдум. В него взеха участие само 43 % от населението, като 90 % гласуваха за отделяне на автономната област от Испания. Правителството на Испания и Конституционния съд признаха гласуването за незаконно.

Основавайки се на резултатите от гласуването, на 27 октомври 2017 г. каталунският парламент, в който сепаратистите бяха мнозинство гласува за създаването на „Каталунска република, независима и суверенна“. Официалните документи не бяха публикувани и не влязоха в сила.

В същия ден Сенатът разреши на правителството на Испания да приложи чл. 155 от конституцията на страната и на следващия ден бе въведено пряко управление от страна на Мадрид, парламентът бе разпуснат и женералитетът отстранен. Част от членовете на правителството на Карлес Пучдемон, включително и той се скриха в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа