Путин на съд заради войната в Украйна?

2029
Путин на съд заради войната в Украйна?
Снимка: принтскрийн/YouTube

Волфганг Шомбург е първият германски съдия в международни наказателни съдилища. В продължение на седем години е работил към извънредните трибунали на ООН, разследвали военните престъпления в бивша Югославия и геноцида в Руанда. Както посочва Шомберг – в крайна сметка и високопоставени обвиняеми като бившия сръбски президент Милошевич застават пред съда, макар в началото да изглежда невероятно, че ще се стигне дотам.

Големите очаквания на украинците

Именно поради това бившият съдия към ООН заявява пред „Тагесшау“, че не е изключено един ден и Владимир Путин да бъде изправен пред международен съд, за да му се търси отговорност за деянията в Украйна.

Украинците определено имат огромни очаквания от подобен процес, казва Тетяна Гончарук, която оказва съдействие в Берлин на бежанци от войната. Тя е водила много разговори с жертви и техни близки: „Бях изненадана от това, че и децата го казваха съвсем ясно: Путин трябва да бъде наказан!“

Процес в Хага е възможен

В съответствие с правото на народите Путин би могъл да бъде обвинен дори и в Германия – но не и докато заема президентския пост. Пред Международния наказателен съд положението е по-различно – там Путин не би се ползвал с имунитет като президент.

За целта обаче Путин би трябвало да бъде доведен в Хага – цялостен съдебен процес в негово отсъствие не е възможен, а и не би бил резултатен, смята Шомбург. „В момента някои от тайните служби по света навярно разсъждават много интензивно по въпроса. Досега винаги е било възможно при наличие на политическа воля някой да бъде задържан, независимо дали легално или нелегално. Това не би бил първият път.“

Геноцид и престъпления срещу човечеството

Ако Международният наказателен съд повдигне обвинения на Путин, те биха били най-вече за геноцид и престъпления срещу човечеството, предполага Шомбург. Там не би било възможно той да бъде обвинен директно заради войната – за целта има нужда от извънреден трибунал, каквито изискванията вече отправят Украйна и балтийските държави.

От политическа и юридическа гледна точка това обаче е и спорно, и сложно. Шомбург се опасява също, че създаването на извънреден трибунал ще изисква много време, а той би отслабил ролята на Международния наказателен съд. Затова Шомбург е привърженик на процес пред съда в Хага.

Вече текат десетки хиляди дела

За целта естествено има нужда от доказателства. Украинската главна прокуратура вече води няколко десетки хиляди дела, свързани с военни престъпления. Всеки отделен случай на изтезания, изнасилване или убийство трябва да бъде документиран – и то така, че доказателствата и свидетелствата на очевидци да могат да бъдат приети от съда и след години или след десетилетия. Особено за травматизираните жертви полицейските разпити обаче могат да бъдат много натоварващи.

В окупираните от руснаците територии и в районите, в които се водят боеве, разследванията са почти невъзможни. Но щом украинските части си възвърнат контрола над земите, започват разследвания: водят се разпити на жертви и свидетели, правят се огледи на местопрестъпленията, събират се останките от муниции, преглеждат се данните от камерите за наблюдение и от мобилните телефони. С други думи - следователите са изправени пред огромно предизвикателство. Затова германското правителство и други държави предложиха помощ на Украйна.

Максималната присъда: доживотен затвор

Пред Международния наказателен съд ще трябва да бъде доказана пряката отговорност на Путин. В това отношение голяма роля биха могли да изиграят и публичните му изявления. А руският президент би получил и възможността лично да се защитава.

Ако Путин бъде осъден, максималното му наказание би могло да бъде доживотен затвор, при това без възможност за предсрочно освобождаване.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Брутални убийства: Как изличиха евреите в бившия СССР

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа