Путин напомни за Украйна, не иска твърдо отмяна на ветото в СС на ООН

5511
Путин напомни за Украйна, не иска твърдо отмяна на ветото в СС на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия, както и всяка друга страна, не се нуждае от диктатори, а от справедливи лидери, заяви руският президент Владимир Путин. "Русия се нуждае от справедливи принципи на организиране на държавата и обществото. Русия не се нуждае от диктатори, а от справедливилидери", отбелязва Путин в интервюто си за Чарли Роуз по CBS и PBS, излъчено преди началото на 70-ото Общо събрание на ООН, предаде БГНЕС.

"Различни държави - различно устройство. Япония е парламентарна монархия, САЩ - президентска република. Това от което се нуждае Русия, е справедлив лидер, действащ в рамките на своите пълномощия, в рамките на закона и в интересите на мнозинството".

Готови сме да работим с Русия и Иран за справяне със сирийската криза, заяви Обама

Съединените щати не искат нова Студена война заради украинския конфликт и са готови да работят с Русия и Иран за урегулиране на сирийс...

По отношение на Сирия Путин пък заяви: "Действията на Русия в Сирия не са с цел отвличането на вниманието от Украйна, а с цел запазване интегритета на страната и прочистването й от терористи. Не запълваме вакуума на американското лидерство, опитваме се да предотвратим вакуума във властта в Сирия".

В интервюто си Путин отбелязва, че САЩ са похарчили 5 млрд. долара за свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович и за подкрепа на настоящата власт в Киев. Руският президент защити анексирането на Крим с твърдението: "В кулоарите на ООН ме поздравяваха и ми благодаряха за Крим", без да уточнява "кой" му е благодарил.

За санкциите срещу Москва Путин заяви, че те "нямат принципиално значение" за руската икономика. "Главната причина за спада в икономическия ни ръст е сривът в цените на енергоносителите на световните пазари, основно нефт и газ, на които Русия е крупен износител". В интервюто си още Путин порица убийството на Борис Немцов и се изказа за подобряване на отношенията с Балтийските страни.

Същевременно Путин изрази готовността на Русия да обсъди изменения в ООН, като обаче намекна, че е против ограничаването правото на вето в СС на ООН. По време на речта си пред Общото събрание на ООН Путин напомни, че в продължение на всичките 70 години на съществуване на ООН правото на вето е било прилагано винаги, от всички постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Според Путин действията на определени страни, опитващи се да "заобикалят" СС на ООН, са нелегитимни.

Ще нахлуе ли Русия в Прибалтика?

Има ли вероятност да се стигне до руска интервенция в Прибалтика? На пръв поглед това звучи неправдоподобно, макар че и инвазията в Ук...

Право на вето в Съвета за сигурност на ООН имат 5-те постоянни членки, а именно САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания. В рамките на 70-ото Общо събрание на ООН за ограничаване правото на вето се изказаха кралят на Холандия Вилем-Александър и президентът на Мексико Енрике Пеня Нието. Френския президент Франсоа Оланд пък заяви, че Париж би желал правото да вето в СС на ООН да не може да се използва в случай на "масови жертви". "Ние поне няма да се възползваме от правото си вето в подобни случаи", ангажира се Оланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа