Путин, НЕ: Мирната акция срещу диктатора в Русия и по света (ВИДЕО)

6014
Путин, НЕ: Мирната акция срещу диктатора в Русия и по света (ВИДЕО)
Снимка: Unsplash

Противно може би на някои очаквания, но въпреки всичко - големи опашки се извиха пред избирателни секции на руските президентски избори. Те бяха част от инициативата "По обед против Путин".

Акцията е кръстена така с препратка към съветския сериал "Сенките изчезват по обяд"*. Замисълът е прост - чрез образуването на опашки пред секциите точно в 12:00 часа да се покаже, че сладките приказки на руската пропаганда за масова подкрепа на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е просто лъжа. Няма никакъв призив как да се гласува - важното беше да има много хора.

Акцията беше подкрепена и от Михаил Ходорковски, Дмитрий Гудков, Юлия Галямина, Михаил Лобанов, Арсений Веснин, Сергей Гуриев, Анастасия Шевченко, Владимир Милов, Леонид Гозман, Абас Галямов, Владимир Пастухов, Станислав Белковски, Олга Романова, Александър Морозов, Алексей Венедиктов , Тихон Дзядко, Катерина Котрикадзе, Иля Шаблински, Дмитрий Орешкин, Иля Шепелин, Дмитрий Колезев, Любов Собол, Екатерина Шулман, Екатерина Дунцова, Марат Гелман, Митя Алешковски, Виктор Шендерович, Евгений Кисельов, Владимир Кара-Мурза, Лев Пономарьов и други опозиционери публични личности

Още: Юлия Навалная гласува в руското посолство в Берлин (ВИДЕО)

И в Русия, и в чужбина: Путин, не!

В Москва и Санкт Петербург доста хора се събраха по опашки. Руската прокуратура вече обяви, че участието се счита за действие, подкрепящо незаконна инициатива. Поне засега обаче няма данни за масови арести - според ОВД-Инфо има 74 арестувани в 17 града, но не конкретно заради акцията, а в рамките на 3-те официални дни на гласуване. 29 са арестувани в Казан, 19 - в Москва, 7 - в Санкт Петербург:

Не е само в Русия - в бивши съветски републики също се формираха такива опашки, пред избирателни секции в западни държави беше ясно отдавна, че ще стане така:

Продължават да излизат и снимки на бюлетини, показващи руското "не" срещу Путин - от "не на войната в Украйна" до "убиец" по адрес на руския диктатор и надписи, че президентът на Русия е Алексей Навални или Борис Надеждин. Навални умря в наказателна колония в Полярния кръг, а Надеждин не беше допуснат до изборите:

Още: Русия се бунтува срещу Путин, но недостатъчно: Българските БТР-и са в Украйна (ВИДЕО)

В Прага обаче показаха и повече - главата на Путин беше принесена в жертва на огъня:

Как точно се случва гласуването за президент на Русия в окупираните от руснаците украински земи - вижте долните видеа, особено когато очевидно не гласуваш за Путин и искаш да изразиш протест: Путин печели с рекорд президентските избори в Русия, сочат данните от екзитпола:

Междувременно, на някои места в Русия - в избирателни секции, се сетиха, че хич не е редно портретът на Путин да виси точно над изборните урни и го свалиха. Дори за фасадна демокрация като тази на режима на Путин това е прекалено: Цапат, палят, рушат: Прояви на личен бунт на изборите за президент в Русия (ВИДЕО):

* Сюжетът на сериала: Наследниците на богати сибирски семейства Константин Жуков и Серафима Кличкова, както и техният приятел Тарас след поражението на "белите" (най-общо казано аристокрацията и по-заможните наченки на средна класа в Царска Русия) от болшевишката революция се заселват с чужди паспорти в село в тайгата. Техният план е само да преживеят трудните времена, да изчакат падането на съветската власт и да се борят с нея отвътре. Но десетилетие след десетилетие ленинският и сталинският комунизъм стават все по-силни, нови поколения се раждат и градят живота си както той проповядва. Дори собствените им деца: Фьодор и Варя, за които те са селяните Устин и Пистимея Морозови, растат чужди на техния начин на живот и ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа