Путин се мъчи да озапти Пригожин, чака се руска атака от Беларус през есента

9020
Путин се мъчи да озапти Пригожин, чака се руска атака от Беларус през есента
Снимка: Getty images

Руският президент Владимир Путин явно работи усилено да свие рястящото влияние на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, чийто прякор е Готвача на Путин.

Путин се срещна с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов и конкретно говори с него за приноса на града във военно отношение към "специалната военна операция" както Кремъл нарича подпалената от него война в Украйна. Беглов е един от най-ярките съперници на Пригожин, като Готвача на Путин пусна донос срещу него, за държавна измяна. Точно това показва, че Путин действа, за да усмири Пригожин – такава е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Припомняме, че информационни канали, свързани с Пригожин, публикуваха информация как Беглов нарочно пречел на набора на войници от ЧВК Вагнер за три батальона за Украйна и това беше използвано за натиск от Готвача на Путин срещу губернатора на Санкт Петербург. Но сега конкретният разговор на Путин с Беглов за приноса му да бъде спечелена войната е директен удар срещу Пригожин, а отделно такъв ход беше и назначаването на генерал Александър Лапин за началник-щаб на руските сухопътни сили, който и Пригожин критикуваше заради позорното отстъпление от Харковска област през септември, 2022 година.

Междувременно, ISW дава и конкретна оценка за опасността от руска атака срещу Украйна от територията на Беларус. Според американците, това е много вероятно да се случи през есента на 2023 година, когато са планирани и две големи съвместни учения на руската и беларуската армия - "Щит на Съюза 2023" и "Запад 2023". От ISW считат, че в Беларус вече има установена верига на командване, която се държи от Русия и предупреждават, че в началото на есента на 2023 година Руската федерация ще е приключила с цикъла на обучение на наборници от есента на 2023 година, ще е напреднала с цикъла от наборници от пролетта на 2023 година и дори може да е свикала и комплектовала още резервисти. Трябва да се има предвид обаче и нежеланието на беларуския диктатор Александър Лукашенко да влиза във войната със своята армия: Лукашенко: Украйна не се поддава на западните провокации срещу Беларус

Военните действия в Украйна

Пригожин продължава да се опитва да трупа престиж с ЧВК Вагнер чрез твърдение за превземане на важна за контрола на Бахмут позиция – Клещеевка. Тя се намира на 7 километра югозападно от Бахмут и е важна за контрола на магистрала Т0504 между Бахмут и Часов Яр (13 километра западно от Бахмут). Създателят на ЧВК Вагнер твърди, че Клещеевка е превзета, а известният руски телеграм канал "Рибар" е на същото мнение, обаче с уточнение, че "в покрайнините" имало украински позиции. От украинска страна обаче има данни, че боевете там продължават и твърдения, че украинската армия е заела позиции на по-висок терен, което им позволява да устояват. Интересното е, че в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Клещеевка не е спомената.

За сметка на това обаче, украинският щаб посочва Соледар като място, където е парирана руска атака. Това подсказва, че украинската съпротива в района е факт и че руснаците, макар да превзеха и опустошиха града, не печелят стратегически от това дотук.

В направлението към Авдеевка няма промени – отново украинците докладват, че спират успешно руснаците в Маринка и Водяне, а от руска страна няма противоречаща информация.

В Луганска област лека-полека има раздвижване в полза на украинците. Има данни, че горещо става при Куземивка – на 15 километра северозападно от Сватово. Според украински източник, украинската армия е превзела Новоселовка, която е съвсем близо от запад до Куземивка, а това усилва украинският натиск. Серхий Хайдай, губернаторът на Луганска област, съобщава за свирепи боеве в покрайнините на Кремена, при Диброва (5 километра югозападно от Кремена), където има гориста местност и там украинците са установили доста стабилни позиции.

Вече почти никой не обръща голямо внимание и да постоянните заплахи за използване на ядрено оръжие от страна на експрезидента на Русия Дмитрий Медведев, който сега е зам.-секретар на Съвета по сигурност на Руската федерация. Медведев обяви в социалните мрежи, че ядрена сила не може да загуби конвенционална война, защото това би довело до ядрена война. Има два големи исторически примера, които сочат противно - загубата на войната във Виетнам от САЩ и загубата на войната в Афганистан от СССР. А реториката на Медведев и тази на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков как войната в Украйна ще ескалира, ако Запада даде по-мощни оръжия на Киев, се оценяват широко като опит за сплашване.

ОЩЕ: Путин надъхва руснаците, сравнявайки Запада с Нацистка Германия, Пригожин става по-опасен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа