Първи доказателства, че Русия нарушава обявеното временно примирие (СНИМКИ и ВИДЕО)

11285
Първи доказателства, че Русия нарушава обявеното временно примирие (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Едностранното прекратяване на огъня в Украйна за 36 часа, обявено от руския президент Владимир Путин, трябваше да влезе в сила в 12 ч. в петък (9 ч. по Гринуич), но по всичко изглежда, че сраженията не спират и руският обстрел продължава.

Руското министерство на отбраната заявява, че неговите войски са започнали да спазват примирието от 12:00 ч. московско време "по цялата линия на съприкосновение" в конфликта. Руските държавни медии под контрола на Кремъл искат да извъртят нещата така, че Украйна е продължила да обстрелва населени с руснаци райони и военни позиции, затова армията на Москва отговаря.

Висш украински чиновник прати примирието на Путин за Православната Коледа по дяволите

Украйна няма да преговаря с Русия за примирие на Коледа по Юлианския календар (т.нар. Православна Коледа, на 7 януари). Това заяви секр...

Путин обяви едностранно прекратяване на огъня от обяд на 6 януари до полунощ на 7 срещу 8 януари заради православната Коледа. Само че редица анализатори заявиха, че руският президент лицемерничи с този ход и иска да спечели предимство и на бойното поле, и в съзнанието на хората. На 25 декември, когато повечето православни църкви празнуват Коледа, Путин нареди масирани атаки срещу цивилни обекти в Украйна.

В ключовия град Бахмут в Донецка област сраженията продължават и от двете страни на фронтовата линия, според AFP, макар интензивността на огъня да е по-малка в сравнение с предходните дни. Бахмут в момента е най-горещата точка на фронта и украинците яростно се съпротивляват срещу вагнеровците на Евгений Пригожин там.

В часовете преди това ракети удариха жилищна сграда в украинския град Краматорск, близо до източната фронтова линия. Нанесени са щети по 14 къщи, но няма жертви, съобщи кметът на града. Жителите описват няколко експлозии.

"Лошо е, много лошо. Трябва да ги притиснем, да ги накараме да напуснат, може би повече системи за противовъздушна отбрана биха помогнали. Това се случва често, не само по празнични поводи. Всеки втори ден", казва 36-годишният Олександър пред супермаркет по време на нападението, цитиран от "Ройтерс".

Подоляк за примирието на Путин: Оставете лицемерието за себе си

Михайло Подоляк, съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, се изказа негативно относно пр...

Днес руснаците са обстрелвали втора пожарна в южния град Херсон в рамките на два дни. Има загинали и ранени, съобщи регионалната военна администрация, цитирана от NEXTA. Четирима души са пострадали, един спасител е мъртъв. Според Kyiv Independent пък жертвите са 6, включително 12-годишно момче.

Малко след като прекратяването на огъня трябваше да влезе в сила, подкрепяните от Русия официални лица обвиниха Украйна, че е обстрелвала с артилерия Донецк, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, която е под контрола на Кремъл.

В Украйна след 12 ч. днес беше обявена въздушна тревога заради излетял от територията на Беларус самолет А-50У. Във въздуха бяха вдигнати и два изтребителя от Барановичи, съобщи УНИАН, като цитира групата за наблюдение Belaruski Hayun. По-късно излетя и самолет-носител на "Кинжал"-и МиГ-31К на руските военновъздушни сили.

Въпреки предупрежденията за въздушно нападение в няколко региона, украинските власти не съобщават за сериозни въздушни удари след началото на периода за прекратяване на огъня.

Джо Байдън: Заповедта на Путин за прекратяване на огъня е опит за поемане на въздух

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заповедта на руския лидер Владимир Путин за двудневно православно коледно примирие в Украйна е ...

Междувременно Евгений Пригожин съобщи, че неговата частна военна компания "Вагнер" сама атакувала украинския град Соледар и била "близо" до превземането му. Това стана ясно от изявление на Готвача на Путин, разпространено от фирмата му "Конкорд" във "ВКонтакте" в отговор на въпрос от руска медия.

Соледар се намира близо до Бахмут. "Нееднократно съм молил и отново моля уважаемите военни кореспонденти да не дават преждевременна информация. Да, бойците на ЧВК "Вагнер" и единствено бойците на ЧВК "Вагнер" са близо до завземането на Соледар. Но всяка преждевременна информация вреди на настъплението", отговаря Пригожин.

Още вчера Украйна и западните ѝ съюзници отхвърлиха призива на Путин за примирие. Президентският съветник Михайло Подоляк го нарече "циничен капан". В Киев казаха, че това е опит на Москва да спечели време и да прегрупира силите си. Според Володимир Зеленски пък Кремъл иска да използва Коледа, за да спре украинския напредък в Донбас. Междувременно лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин каза, че не може да има „никакво примирие“ с Украйна за православната Коледа.

По-рано днес вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук предупреди гражданите на временно окупираните от Русия територии за евентуални терористични атаки от страна на Москва в православни църкви в периода 6-7 януари.

ОЩЕ: Започна обявеното от Путин временно примирие, Украйна предупреждава за атаки срещу църкви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа