Равенството между половете все още е мираж, сочи проучване

3347
Равенството между половете все още е мираж, сочи проучване
Снимка: Thinkstock/ Guliver

„Движим се със скоростта на охлюв. Имаме да изминем още много път, докато изградим общество с равенство между половете, и всички държави в Европейския съюз имат какво да променят. В някои сфери различията са дори по-големи, отколкото преди десет години. Нашият индекс за равенството между половете ясно показва дали правителствените политики отразяват конкретните нужди на жените и мъжете и дали са ефективни“. Това коментира Вирджиния Лангбак, директор на Европейския институт за равенство между половете (EIGE) по повод Актуализирания индекс за равенството между половете в Европа.

„Новите резултати на индекса за равенството между половете показват, че неравенството преобладава във всички сфери на живота. Това означава, че Европа трябва да предприеме действия незабавно. Тази година ще предложа допълнителни мерки за осигуряване на повече права на жените и равно заплащане при равни условия на труд. Равенство не означава жените да са като мъжете, а по-скоро да се създадат условия двата пола да имат еднакво право на избор и да участват пълноценно в социалния, трудовия и семейния живот“ — споделя Вера Юрова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Германия въвежда трети "неопределен" пол

От утре (1 ноември) Германия ще бъде първата европейска страна, въвела трети "неопределен" пол за новородените, съобщава "Шпигел". Род...

Оказва се, че най-значителни ползи за равенството между половете през последните десет години са постигнати в сферата на вземането на решения, особено в частния сектор. Въпреки че равенството между половете при вземането на решения се е подобрило с почти 10 пункта през последното десетилетие и е достигнало оценка 48,5, то продължава да е показателят с най-ниска стойност. До голяма степен това се дължи на непропорционалното представителство на мъжете и жените в политиката и показва демократичен дефицит в управлението на ЕС.

Освен данни за вземането на решения в политическия и икономическия живот индексът показва кой заема водещи позиции в медиите, научно-изследователската сфера и спорта. В медийната среда броят на жените, които учат журналистика, е много по-голям (две трети от завършилите), но само малка част от тях се издигат до върха. Броят на мъжете, заемащи ръководни длъжности в медиите, е по-голям. В областта на финансирането на научно-изследователската дейност жените заемат по-малко от една трета (27 %) от водещите позиции в организациите за финансиране на научни изследвания. Ситуацията е още по-неравностойна в спортния сектор, където жените заемат едва 14 % от ръководните постове в спортните федерации в ЕС.

Спънки в напредъка — жените продължават да вършат по-голяма част от домакинската работа

По отношение на разпределението на времето при жените и мъжете се наблюдава регрес в 12 държави. Едва всеки трети мъж се ангажира ежедневно в готвене и домакинска работа в сравнение с почти всяка жена (79 %). Освен това мъжете имат повече време за спортни, културни и развлекателни дейности. Жените с мигрантски произход имат много повече затруднения, що се отнася до грижите за членовете на семейството в сравнение с жените, родени в ЕС (съответно 46 и 38 %).

Хиляди жени излязоха по улиците в полски градове, за да защитят правото си на аборт

Масови протестни акции под мотото „Черният вторник” се провеждат в няколко десетки полски градове, в които участничките нас...

Актуализираният индекс за равенството между половете показва реалното състояние в Европа днес. Отчитаме напредък, но като цяло промените настъпват много бавно. Оценката за ЕС е само с четири пункта по-висока отпреди десет години и достига 66,2 от 100. Държавата с най-голям напредък е Швеция с оценка 82,6, а Гърция заема последно място в списъка с 50 пункта. Най-ефективни са реформите в Италия, която е повишила оценката си с 12,9 пункта и се е изкачила на 14 място в класацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com