"Роснефт" съди ЕС в Европейския съд заради санкциите

19026
"Роснефт" съди ЕС в Европейския съд заради санкциите

Руският петролен гигант "Роснефт" и приближен на президента на Русия Владимир Путин са започнали съдебни дела срещу ЕС заради санкциите, наложени върху някои от най-големите руски компании.

Руският милиардер Аркадий Ротенберг, който е спаринг-партньор по джудо на Путин, е завел две дела в Европейския съд в Люксембург, а държавната компания "Роснефт - едно дело, предаде БГНЕС.

Те са заведени миналата седмица. Според процедурите аргументацията по тях няма да бъде направена публично достояние в продължение на два месеца. "Роснефт" и говорител на Ротенберг отказаха коментар.

Процесите идват след налагането на нов пакет от санкции срещу Русия. Последните мерки са насочени към големи руски компании в областта на енергетиката, финансите и отбраната, сред които са "Роснефт" и "Калашников". Замразяване на активите и забрана за издаване на визи бяха наложени на приближени до Путин и бунтовници от Украйна и анексирания Кримски полуостров.

Руският банков гигант ВТБ също е засегнат от санкциите и обмисля дали да предприеме юридически мерки. Говорител на банката каза, че адвокати задълбочено проучват въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com