Русия препъна декларацията на ОССЕ за Украйна

17476
Русия препъна декларацията на ОССЕ за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Делегацията на Русия попречи на консенсуса за приемането на политическа декларация на министрите от страните от ОССЕ във връзка с кризата в Украйна. Това съобщи пресслужбата на форума в Базел.

По този начин, след многобройни корекции, основен политически документ на срещата стана декларацията по процеса „Хелзинки + 40", която набелязва конкретни стъпки в рамките на приетата пътна карта за реализация на набелязаните цели за оптимизиране ролята на ОССЕ през следващата година, когато организацията ще бъде председателствана от Сърбия.

Скандал - телевизия показа как руски атлети масово вземат допинг

Почти няма руски атлет, който да не употребява допинг и ръководните органи в Русия да не знаят за него и да не го прикриват. Това твърд...

В съобщението се казва, че проведена в условията на задълбочаване на кризата в и около Украйна и отчитайки активната роля на ОССЕ за нейното урегулиране и възпрепятстване на превръщането й в поредния замразен конфликт в зоната на ОССЕ, 21-вата министерска среща в Базел е била натоварена с големи политически очаквания за пробив в отношенията между Запада и Русия.

По време на срещата българският министър на външните работи Даниел Митов още веднъж е потвърдил позицията, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, с нейните международно признати граници. България е осъдила незаконното анексиране на Крим и е обявила, че не приема резултатите от нелегитимните избори в украинските региони Донецк и Луганск, които са в противоречие на международното право и договореностите от Минск. Българският външен министър е оценил високо ролята на ОССЕ и на нейните институции за намаляване на напрежението в Украйна. В качеството си на страна-член на ЕС и съюзник в НАТО, България е декларирала, че ще продължава да съдейства за преодоляване на задълбочаващата се тенденция на влошаване на климата на доверие между държавите-участнички в ОССЕ в контекста на кризата в Украйна и е обявила подкрепата си за утвърждаване авторитета на ОССЕ като значима регионална организация в укрепване на сигурността в Европа.

Федералният президент и външен министър на Швейцария Дидие Буркхалтер, който председателства ОССЕ през тази година е изразил благодарност за българския принос за реализирането на специалната наблюдателна мисия на организацията в Украйна, за която България предостави 8 наблюдатели и 50 хиляди евро финансова помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com