Русия прие набързо закона за електронните призовки, депутати се оплакват, че не са успели да прочетат текста

2216
Русия прие набързо закона за електронните призовки, депутати се оплакват, че не са успели да прочетат текста
Снимка: Unplash

Държавната дума на Русия прие на трето четене Закона за електронните призовки и единния регистър на военнообвързаните лица. Депутатите го одобриха почти единодушно - с 394 гласа "за", един въздържал се и без нито един глас "против". Законът бе приет с голяма бързина и в един ден минаха всичките три четения.

При разглеждането на законопроекта някои депутати все пак изразиха недоволство, тъй като нямали възможност дори да прочетат всичките 80-те страници на текста. Документът съдържа и грешки, пише The Moscow Times - явно в бързината в него са посочени, например, старите имена на държавните агенции, които ще преследват опитващите се да се отклонят от служба новобранци.

Депутатът от Комунистическата партия на Русия Николай Коломейцев заяви, че пакетът от поправки нарушава регламента и не може да бъде прочетен за толкова кратко време. Той беше единственият, който се въздържа при първото гласуване, но на второто четене също гласува „за“.

„Да се ​​приеме цял закон след едно телевизионно интервю и да имаш само два часа да се запознаеш с него – такова нещо не ми се беше случвало“, каза неговата колежка от партията, която е и председател на Комисията по семейството, жените и децата Нина Останина. Тя нарече това неуважение към депутатите и добави, че няма да може да отговаря пред избирателите за съдържанието на всяка поправка.

Друг депутат от същата партия, Алексей Курини, поиска всяка поправка да се подложи на отделно гласуване, но председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нарече това "саботаж" и поиска от колегите си "да се успокоят".

Страх ли го е Путин да мобилизира цялата руска армия за война в Украйна?

Въпреки явният неуспех Украйна да бъде бързо прегазена и подчинена на волята на Владимир Путин, руският президент продължава да не обяв...

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Русия започва да затваря границите си за мъже, отказ за получаване на повиквателна вече ще е невъзможен 

С новия закон се дава еднаква правна сила на електронните и хартиените повиквателни, а също така се въвежда единен електронен регистър на военнослужещите. Според новите правила ще бъде невъзможно да се избегне получаването на повиквателна. Тя ще бъде въвеждана автоматично в регистъра и ще се счита за връчена 7 дни след включването й в него. От тази дата на лицето, получило призовка, ще бъде забранено да напуска Русия.

Ако след това то не се яви до 20 календарни дни във военната служба, ще му бъдат орязани и други права - няма да може да шофира автомобил, да извършва сделки с недвижими имоти, да получава кредити, да упражнява дейност като индивидуален предприемач или самостоятелно заето лице.

Изданието отбелязва, че само преди седмица руските депутати отричаха, че ще има подобни поправки в закона. „Няма такова нещо“, каза в края на март Андрей Картаполов, председател на Комисията по отбрана на въпрос дали електронната призовка ще бъде приравнена на лично връчване на призовката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа