Русия ще се бори срещу СПИН с нравственост и без презервативи

5931
Русия ще се бори срещу СПИН с нравственост и без презервативи
Снимка: Thinkstock

По време на съвещание в руското министерство на образованието и науката по въпроса за провеждането на открит онлайн урок за профилактика на ХИВ за учениците от горните класове и студенти в Русия, чиновници са помолили да не се употребява думата "презерватив". Това е казал пред руското издание "Комерсант" ръководителят на Центъра за съвместни образователни технологии Сергей Буланов, на когото е било възложено да проведе открит урок.

По думите на Буланов от него са поискали да напише отговорите на въпросите на участниците в онлайн урока, но той е отказал. Освен това от него било поискано да говори за нравственост и да избягва "хлъзгавите теми".

Русия допусна внос на домати от Турция, но по-ограничен

От днес, 1 ноември, Русия разрешава вноса на домати от Турция като одобреният обем е 50 хиляди тона. Доматите може да се появят още в н...

Работното съвещание е било проведено от заместник-директора по държавната политика в сферата на защита на правата на децата в министерството на отбраната Лариса Фалковска.

Сега в Русия преобладава гледната точка, според която е по-добре на децата да не се обяснява за секса. Според председателят на Федералният център по СПИН Вадим Покровски „това е една от причините, заради които СПИН се разпространява така мащабно в страната.“ По думите му към 15 години 20% от момичетата вече водят полов живот.

Покровски припомни, че в Германия темата за сексуалното възпитание е задължителна в училище.

Припомняме, че преди дни излезе доклад, съгласно който в Русия и Украйна болестта се разпространява толкова бързо, че експертите са шокирани и говорят за "епидемия".

Експерт: СПИН все по-често се предава сред хетеросексуалните, жените се заразяват по-лесно

Докато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а после и венозните наркомани, напоследък болестта все по-често се ...

Силвия Урбан от организацията "Германска помощ за болните от СПИН" говори за "катастрофа". През 2016 година повече от 100 000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3 200, т.е. около 30 пъти по-малко отколкото в Русия. Освен това в света прогресивно намаляват случаите на нови зарази от СПИН - от 2000 г. насам броят им е спаднал с 1/3, а смъртните случаи са намалели наполовина. С едно-единствено изключение - Източна Европа.

Урбан припомня, че разпространението на вируса ХИВ може да бъде ограничено ефективно чрез по-силна превантивна защита и пробните изпитания на нови лекарствени схеми. В Русия обаче нещата са по-различни, казва тя и пояснява: "Там хората от т.нар. рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите "секс" и "хомосексуалност" са табу. Средствата за борба с вируса на СПИН са ограничени, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от държавата. А тъкмо неправителственият сектор играе ключова роля за превенцията на болестта, показва например германският опит", обяснява Урбан.

"Можем много да научим от Германия", убеден е също и ръководителят на руския Федерален център за борба със СПИН Вадим Покровский. Той посочва, че приемането на наркотици си остава основният начин за разпространение на вируса ХИВ в Русия. И понеже много от наркоманите са хетеросексуални мъже, те застрашават и своите партньорки, казва експертът. По негова информация, между 3 и 4 процента от руските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа