Руската инвазия в Украйна – какво се случи (ОБЗОР)

14635
Руската инвазия в Украйна – какво се случи (ОБЗОР)
Снимка: iStock

Русия започна пълномащабна военна офанзива срещу Украйна, нахлувайки на нейна територия по въздух и по суша. Руските сили нападнаха Украйна от различни посоки, включително от сепаратистките региони в Донбас на изток, Беларус на север и от окупирания Крим на юг. Най-тежките сражения дотук са в Източна Украйна.

Още през нощта въздушното пространство първо над Източна Украйна, а после и над цялата страна беше затворено за граждански полети, а държавата обяви извънредно положение. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че около 200 000 тежко въоръжени руски войници са разположени около границите на Украйна и стана ясно, че властите се готвят за най-лошото. Зеленски с нощно обръщение към руснаците: Народът на Украйна иска мир

Как се развиват бойните действия

Инвазията започна около 5 часа сутринта с обявена от руския президент Владимир Путин военна операция в защита на Донбас. По думите му плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, а целта на Кремъл е нейната демилитаризация. Минути след това руските войски нанесоха въздушни удари с крилати и балистични ракети по съоръжения на украинската армия в околностите на столицата Киев и втория по големина град Харков. Ракетният обстрел беше насочен срещу военни складове, летища, командни щабове, радиолокационни станции и др.

Чуха се експлозии на международното летище "Бориспол" в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет.

Путин обяви военна операция в Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви начало на специална военна операция за защита на Донбас. Световни медии съобщиха, че високопоста...

Жителите на Киев бяха посъветвани да потърсят бомбоубежища в града, а мнозина от тях се приютиха в станциите на метрото. Периодично през деня звучаха сирените, известяващи за опасност. Хиляди киевчани решиха да напуснат украинската столица с коли и автобуси и образуваха километрични колони от автомобили на изходите на града.

В ранните часове имаше експлозии и в Краматорск в Донбас, който се намира близо до районите, контролирани от проруските сепаратисти. Руските сили са нанесли ракетни и бомбени удари по летищата в Бориспол, Озерное, Кулбакин, Чугуев, Краматорск, Чернобаевка, както и по военни обекти на украинската армия.

Президентът на Украйна Зеленски потвърди съобщенията за ракетен обстрел в страната, като съобщи, че Русия е нанесла ракетни удари по инфраструктурата на Украйна и по граничната охрана. Външният министър Дмитро Кулеба обяви, че Русия е предприела "пълномащабна инвазия" и обстрелва украинските градове. Появиха се информации за обстрел над цивилни обекти и жилищни блокове.

Руското министерство на отбраната отрече да има атаки срещу украински градове. Ударите са насочени към военната инфраструктура, противовъздушната отбрана и военновъздушните сили с "високо прецизни оръжия", посочиха от ведомството. Украинската армия е свалила 5 руски самолета и един хеликоптер, съобщи министерството на отбраната на Украйна. МВнР на Русия: Противовъздушната отбрана на Украйна е обезвредена, украинските гранични служби не оказват съпротива

Започна офанзива и от север, като руски танкове от съседен Беларус започнаха да настъпват в Украйна и да се присъединяват към руската атака. Руската ФСБ съобщи, че на руско-украинската граница вече няма никакви украински граничари, а беларуският президент Лукашенко се закле, че беларуски войски не участват в операцията.

Ето как Русия нахлу в Украйна (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир. Е...

Руски танкове навлязоха в Украйна откъм Беларус, те пресякоха към 8 часа границата при Сенковка, Черниховска област, както на изток и от Харковска и Луганска област. В предградията на Харков се появиха руски танкове и започна битка за града.

Взривовете започнаха да отекват из цялата страна. Освен Киев и Харков, мишени на ракетния и артилерийски обстрел станаха Краматорск, Днепропетровск, Мариупол, Запорожие, Бердянск, Херсон, Славаянск, Миколаев и Одеса. Някои от снарядите са поразили жилищни сгради в Мариупол, а хората се крият или в домовете си, или в бомбоубежища.

Според украинските власти при въздушен удар в град Бровари ракета "Смерч" е унищожила третият и четвъртият етаж на 4-етажен блок. По предварителна информация има една жертва и шестима пострадали. Реактивните системи за залпов огън "Смерч" изобщо не са прецизно насочвани боеприпаси и ако Русия действително използва такива срещу градове, ще има много жертви. Атаките срещу населени места с такова оръжие са забранени и се считат за военно престъпление.

В Днепропетровска област са нанесени 3 удара по складове на 17-та танкова бригада и е унищожен мостът над река Ингулец. Макар че в Одеса е относително спокойно, се съобщава за експлозии в Подолск (град в северната част на Одеска област), които са били обстрелвани от Приднестровието.

Руски военни твърдят, че всички военновъздушни бази на Украйна са извън строя в резултат на ракетния обстрел. Над големите летища в страната се извиват гъсти облаци от дим. Руските ракети са поразили базите на авиацията не само в Източна Украйна, но в Херсон и на запад чак до Ивано-Франковск, който е по-близо до границата с Полша.

Русия удря Украйна с десетки крилати ракети "Калибър", поразява и цивилни цели

Русия е изстреляла над 30 крилати ракети "Калибър" към територията на Украйна, използвайки ракетни установки, авиация и артилерия. Раке...

Контролираният от украинските сили Мариупол в Донбас бе атакуван с реактивната система за залпов огън "Град". След артилерийската подготовка руските сили обградиха Мариупол, който се защищава от украинското подразделение "Азов". Местните сили на ДНР и ЛНР, подпомагани от артилерията на руснаците, преминаха в настъпление по целия фронт в Донецк.

Първият атакуван по суша град се казва Счастие и се намира в контролирания от Украйна район на Луганска област. В ранни зори части на ЛНР започнаха десант срещу града, като през целия ден двете страни спореха в чий ръце е населеното място. Украинци документираха на видео вземането в плен на руски войници и техния танк в този град. Руснаците пък показват снимките на 13 пленени украински войници при Волноваха, както и унищожени танкове на украинското подразделение "Айдар". ДНР и ЛНР периодично съобщават за превземането на градове и села, които са били под контрола на Киев

Русия е прехвърлила сухопътни части от анексирания Кримски полуостров към южната част на Украйна. Колони от руски танкове, БТР-и, военни камиони и системи за залпов огън са поели на север през Херсонска област. Военните действия са из цяла Източна Украйна, както и в други точки на страната. Отделни руски военни колони са преминали украинската граница в Чернигов, Харков и Луганск.

Президентът Зеленски обяви извънредно положение в страната, но посъветва украинците да останат спокойни, защото ситуацията е под контрол. Той заповяда на армията да нанася максимални загуби на руските войски и обеща да предостави оръжие на всички граждани, решили да защитават страната си. По-късно страната премина в режим на тотална отбрана. Следобед украинците отчетоха, че са свалили 7 самолета и 7 хеликоптера, че са взривили 24 танка и над 20 БТР-и.

Руски изтребител е бил свален в източната част на Украйна, пилотът е катапултирал, а със "Стингер" е свален руски вертолет Ка-52. Има информация и за унищожени 3 руски танка и 5 БТР-а край Харков. Украйна използва турските дронове "Байрактар" за унищожаване на руски танкове.

Песков: Готови сме да преговаряме с Украйна, ако е съгласна на неутралитет

Русия е готова да преговаря с Украйна за спиране на военната операция срещу страната. Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, ц...

Русия обяви, че е унищожила 74 наземни обекта в Украйна, включително 11 летища, 3 командни пункта и 18 радиолокационни станции. 57 души са убити, а 169 ранени от началото на руската офанзива, съобщи украинският здравен министър Олех Ляшко. Жертвите на руската война в Украйна дотук: Противоречиви данни

Два руски търговски товарни кораба са били поразени от украински ракетен удар в Азовско море. "Два търговски кораба, плаващи под руски флаг, са поразени от украински ракетни удари в Азовско море", заяви руската гранична служба в Кубанска област, цитирана от РИА Новости. Заблудена руска ракета пък е ударила турски кораб край бреговете на Одеса, но няма жертви или пострадали.

Според военни експерти стратегията на Русия е да атакува по няколко оси и постепенно да обгради столицата Киев. Първо обаче трябва да превземе Харков и Херсон. Руснаците вероятно се стремят да изолират столицата Киев и да отрежат и унищожат украинските сили в източната част на страната. Атаките срещу летища в Украйна може отчасти да бъдат усилие за възпиране и предотвратяване на по-нататъшни доставки на западно оръжие в страната. Руската обсада трябва да предизвика "смяна на режима" в Киев – да свали президента Володимир Зеленски, но без да се стига до война в градски условия.

Руски сили са успели да превземат затворената АЕЦ в Чернобил, след като са влезли през Беларус. След ожесточена битка с Националната гвардия на Украйна, която е отбранявала хранилището за необезопасени радиоактивни отпадъци в Чернобил. Ако руснаците повредят обекта с артилерия, има опасност от радиоактивно замърсяване на Украйна, Беларус и страни от ЕС. Украинските власти предупреждават, че необмислени действия на руснаците могат да причинят нова екологична катастрофа. Чернобил се намира на 90 км северно от Киев.

Руски войски са навлезли в Киевска област, а впоследствие сградата на военното разузнаване към Министерството на отбраната в Киев е била обстрелвана. В столицата беше обявен комендантски час от 22:00 до 7:00 часа сутринта.

Президентът на Украйна призова света за помощ: Утре войната може да почука и на вашата врата (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова световните лидери на помогнат на украинците, в противен случай утре "войната ще почук...

При голяма въздушно-щурмова операция с хеликоптери Ми-8 руснаците са превзели военното летище Антонов в Гостомел, разположено на около 40 км от Киев и само на 15 минути от околовръстния път на столицата. Aко успеят да го удържат, руснаците вероятно ще прехвърлят сериозни десантни сили и бронирана техника и летището може да изиграе ключова роля в евентуална обсада на Киев. За летището продължават да се водят ожесточени боеве, тъй като украинската армия е твърдо решена да си го върне.

Четирима души са загинали, а 10 са ранени, когато руски снаряд попадна в болница във Вугледар в Донецка област. Сред ранените са шестима лекари. В Одеска област се твърди, че 10 военнослужещи са получили шрапнелни рани по време на атака. Жилищна сграда в Чугуев беше разрушена след обстрел.

Само в първите 12 часа на офанзивата Русия е извършила 203 атаки, като боевете се водят на почти цялата територия на Украйна. Пристанището на Мариупол е било подложено на тежък обстрел, като се говори за стотици експлозии. Превземането на Мариупол ще помогне на Русия да си осигури директен сухопътен маршрут до Крим. Продължават тежки обстрели в източната част на Донецка област.

Съседните държави се приготвят да приемат украинските бежанци. Полша подготвя медицински влак за транспортиране на ранените украинци до свои болници, където да получат необходимите здравни грижи. Полските власти са подготвили списък от 120 болници, в които могат да бъдат лекувани няколко хиляди пациенти, включително и тежко ранени.

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.02. - Войната започна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа