Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

10451
Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи
Снимка: GettyImages

В края на март 2024 г. за окупираните от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин части на Херсонска и Запорожка области са публикувани над 800 обяви за работни места - за ключови професии за развитието на едно общество. За т.нар. ЛНР и ДНР (Луганска и Донецка народна република) са над 6 000, а за окупирания от руснаците 2014 г. Крим - около 12 000. Но въпреки изкушаващите за руския стандарт заплати при някои професии (250 000 рубли (2750 долара) за инженери и шофьори на камиони при средна заплата в Русия 95 000 рубли (1045 долара) желаещи липсват.

Най-търсените професии

Най-търсената професия е лекарската. Лекари се търсят както в държавните, така и в частните медицински учреждения. Недостигът е от терапевти, АГ-специалисти, педиатри, невролози и анестезиолози-реаниматори. 

"Да се намери работа (в Донецк) е лесно, но да се работи е трудно заради руските стандарти. Много е трудно да се усвои всичко, като се добави и гладът за кадри... затова работата е много и за съжаление в по-голямата си част е свързана с бумащина и отчети", споделя за "Важные истории" лекарят-лаборант Анатолий от Донецк.

"Много лекари напуснаха, затова свободните места са повече. В отделението ни останаха трима души, а имаме нужда от осем. Лекари няма и в поликлиниките, те дефакто са пусти", допълва друг лекар.

Още: Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Няма учители

В окупираните територии не достигат и учители. Най-търсени са преподавателите по математика, химия, чужди езици, физика, руски език и литература. Търсят се и педагози-психолози, социални педагози и други. 

На трето място са инженерите, след тях най-търсени са мениджърите, шофьорите, счетоводителите, ключарите, медицинските сестри, хигиенисти и оператори в колцентрове. 

Още: Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

СНИМКА: Getty Images

Лекари и медицински сестри - кой как е?

Независимо от недостига от лекари на окупираните територии заплатите не са много по-различни в сравнение с руските региони.

Например, на анестезиолозите в ЛНР, ДНР и Запорожка област предлагат 80 000 рубли средно (880 долара), толкова предлагат и в руските Курганска, Курска, Орловска, Оренбургска и Тюменска области. В окупираната Херсонска област анестезиолог може да получи 100 000 рубли (1100 долара), както и в в Московска и Мурманска области.

Медицинските сестри могат да получат над средното заплащане в Запорожка област - около 40 000 рубли (440 долара). Най-много за тази професия в Русия предлагат само в Москва и в северната част на страната. В Херсонска област, ЛНР и ДНР заплатата на една медицинска сестра е около 20 000 рубли (220 долара), т.е. едва надвишава минималната. 

Още: С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Повече пари за шофьорите

Много повече, в сравнение със средното в Русия са готови да плащат на шофьорите с кат. Е (управление на транспортно средство с ремарке над 750 кг). В ЛНР и ДНР шофьорите могат да получат около 200 000 рубли (2200 долара), както и ако бяха в Москва. 

Сред техническите специалисти най-търсени са инженерите за производствено-технически отдели. Максималната заплата за тези специалисти е 250 000 рубли (2750 долара) и се предлага в Херсонска област, в ЛНР - 125 000 (1375 долара). Средно в Русия такъв специалист получава възнаграждение около 95 000 рубли (1045 долара).

Най-търсени са инженерите за работа в Мариупол. Свободни места с релокация и заплата около 180 000 рубли (1980 долара) предлагат в 11 региона в Русия. Повече може да се получи само в Еврейския автономен окръг и в Херсонска област.

Още: Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Източник: "Важни истории"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа