Руските военни блогъри пощуряха след поражението в Харковска област

20637
Руските военни блогъри пощуряха след поражението в Харковска област
Снимка: Getty images

Украинската контраофанзива в Харковска област, която създаде условия за успешна атака срещу Изюм, предизвика истински хаос в Русия – не само що се отнася до оперативните действия на руските части, но и предвид реакциите на т.нар. руски военни кореспонденти, които се изявяват основно в "Телеграм" – приложение, създадено от един от основателите на ВКонтакте, руския еквивалент на Facebook. Това е оценката в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Примерите, дадени в доклада, са доста, но хубава отправна точка за тоталното объркване е публикация от снощи на телеграм канала "Рибар". В нея хем се твърди, че руснаците не били изцяло загубили град Балаклея, хем има припомняне как не трябва да се заравя главата в пясъка (всички помнят Киев, се казва в публикацията) и че с всеки загубен час в липса на действия имало "репресии" срещу "съучастиците на орките". Тоест, Балаклея не е паднала, но има репресии – как може да се случи, ако руснаците още държат града? В други проруски канали се описва, че украинците са пробили в Балаклея благодарение на атака с 15 танка.

Не липсват и оценки, че с операцията (която била предвидима) при Балаклея украинското командване е надиграло и се е подиграло с руското командване, както и предупреждение към руските военни в Изюм да се готвят за битка. Има дори призив за уволнения на висши руски военни – в проруския телеграм канал "Zаписки Vетерана". А руското военно министерство продължава да е лаконично относно случилото се в Харковска област – за 8 септември сводката е, че руснаците унищожили един украински оръжеен склад в Балаклея. Украинската оценка е, че Въоръжените сили на Украйна са успели да проникнат в контролираната от руснаците част на областта на 50 километра.

Има данни, че украински военни се намират на 15 километра от Купянск (превзето е и село Шевченково) и се готвят за обстрел на руски позиции, като Институтът за изучаване на войната смятат, че в следващите 72 часа градът ще падне. Вече дори има геолокализирани кадри за удар по руски "казарми" в Купянск, като руската окупационна власт обяви евакуация на жените и децата от града. Ако това се случи, че е много сериозен удар по руската логистика за Изюм. Отделно, ако украинците превземат Купянск, може да обкръжат 10 000 руски войници, намиращи се в региона между Купянск и Славянск.

Военните действия в Украйна

Според снощния и сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия значима промяна на фронта в Донецка област няма. Изглежда най-сериозната битка там е в Соледар – руснаците твърдят, че са стигнали до жилищни райони на града, но украинците съобщават, че там е отблъсната поредна руска атака. Продължават и руските опити да бъде обкръжена Авдеевка, засега няма руски успех в това отношение. По украински данни, руснаците са изстреляли само 5 ракети, но са нанесли 45 въздушни удара в Харковска област. Руското военно министерство се хвали с удари с високоточно оръжие в Краматорск и Славянск, при което били убити 120 украински войници и унищожени 15 единици военна бронирана техника. "Персонал на окупационните сили в цивилни дрехи дезертира и се опитва да се върне на територията на руската федерация. През деня (8 септември) са отбелязани над 15 такива случая", добавят от Генералния щаб на украинската армия.

В Херсонска област основна цел на украинците остават руските логистични линии, но зам.-командирът на украинския генерален щаб генерал Олексий Громов заяви, че украинските части са напреднали с между две и няколко дузини километра в областта, без да дава точни данни къде се е случило това. Украинското командване "Юг" съобщава, че са ударени два руски понтонни моста над реките Днепър и Ингулец. Кадри от последствията на украински обстрел при преминаване през такъв понтонен мост бяха споделени от беларуската опозиционна телевизия NEXTA, но те определено не са за хора със слаби нерви и съветваме да не бъдат гледани. Появиха се и други кадри за украинска атака при опит на руски части да преминат по вода при Нова Каховка.

Заради успешните украински удари, руснаците са пуснали нов ферибот, който отива към центъра на Херсон – има сателитни снимки за доказателство. Отделно, явно има нов удар в Токмак - руската логистична точка за оръжие до Мелитопол, като се появиха снимки от случилото се. В Мелитопол, украинските партизани са атакували домовете на двама колаборационисти, помагащи на руските окупационни власти. В Запорожка област руските окупационни сили вече опитват да конфискуват личното огнестрелно оръжие на населението.

От руска страна има официално съобщение за успешни удари срещу украински позиции при Благодатно и Тенови Поди, което допълнително подкрепя твърденията, че украинската армия е успяла да напредне дотам. Руснаците твърдят, че украинците са изоставили позициите си при Зелени Хай и Новохрихоривка (на границата между Херсонска и Николаевска област) заради понесени тежки загуби, докато от украинска страна има съобщение за продължаващ руски артилерийски огън в този район. Руското военно министерство съобщава и, че по направлението Николаев-Кривой Рог украинците са спрели офанзивните операции, защото имало почти 200 убити заради руски обстрел.

Друга руска новина - контролираната от руската държава информационна агенция "Интерфакс" съобщава за трети осуетен опит за украински десант в АЕЦ Запорожие. За разлика от предните два пъти сега няма обяснения колко украински военни били избити. При опита била ударена подстанцията "Луч", което води до прекъсване на тока. Само че още вчера кметът на Енергодар съобщи за поразената подстанция и че това е станало заради руски обстрел, като пораженията са довели до прекъсвания на тока в целия град. Отделно, руснаците съобщиха за атака с дрон срещу сградата на руската окупационна власт в Енергодар, но твърдят, че нямало жертви при удара.

Има и руски оплаквания за украински удар срещу автобусен терминал при Василевка. Там е едно от руските КПП-та на Запорожка област. Няма потвърждение кой е извършил атаката, вероятно с дронове, но има съмнения, че това може да са руснаците, за да подплашат искащите да се евакуират хора. Припомняме, че от няколко дни има предупреждения от украински източници, включително Генералния щаб на украинската армия, че руснаците заплашват да национализират имотите на всички резиденти в окупираните територии, ако не се върнат до 1 октомври, за да гласуват на подготвяните насилствено референдуми за присъединяване на украински земи към Руската федерация.

Вчера следобед имаше и видеокадри от дим, издигащ се над летище "Саки" в Крим. Точно там украинците нанесоха най-тежкия еднократен удар срещу руските ВВС във войната досега.

Интересно е, че в отделна публикация във Фейсбук Генералният щаб на украинските въоръжени сили твърди, че в Приднестровието руснаците се провалят в опитите си да наберат "доброволци" за войната в Украйна. Предвид и малката численост на руския контингент там не могат да бъдат издирени и върнати дезертиращи военни, като тези случаи зачестяват.

Досега, украинските оценки за руската инвазия са, че тя е струвала на Украйна 114 млрд. долара щети, но възстановяването ще изисква почти 200 млрд. долара. По данни на украинското здравно министерство, руската армия е унищожила или повредила 127 украински болници.

Оценка: Украинците хванаха по бели гащи руснаците в Харков. Путин обезценява доклада на МААЕ за АЕЦ Запорожие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа