САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

4250
САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Казахстан постепенно заменя остарелия си флот като продава изтребители и бомбардировачи на търг. Твърди се, че САЩ наскоро са закупили голяма част от тях и са ги прехвърлили в Украйна, за да се ползват за резервни части и примамка, съобщава Kyiv Post. Казахстан обаче отрече да са продавали военни самолети за украинските въоръжени сили или за САЩ.

От няколко години Казахстан постепенно заменя своя остарял флот от съветски бойни самолети с модерни версии, като руския многоцелеви самолет Су-30СМ, и обсъжда със западни производители да намери подходящи бойни платформи. Като част от този процес през октомври беше обявено, че казахстанското правителство предлага 117 изтребители и бомбардировачи от съветската ера за продажба на търг. Това включва прехващачи МиГ-31, изтребители-бомбардировачи МиГ-27, изтребители МиГ-29 и бомбардировачи Су-24, произведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Обявената стойност за продажбата е един милиард тенге (1,5 милиона долара). В офертата за продажба се посочва, че самолетите са в неизползваемо състояние, модернизацията им се счита за икономически непрактична и полезността им като източник на резервни части е ограничена.

Въпреки това на руския англоезичен новинарски сайт Reporter.RU и украинския канал Telegram Insider UA е съобщено, че САЩ наскоро са закупили 81 от самолетите чрез офшорни лица. Сред прехвърлените по схемата самолети са МиГ-27, МиГ-29 и Су-24. Причината за покупката не е обявена, но се разраснаха спекулациите, че тъй като всички типове самолети са в експлоатация в Украйна, е вероятно те в крайна сметка да бъдат прехвърлени в Киев. Предложението е въоръжените сили на Украйна да ги разглобят за резервни части или дори да използват остарелите корпуси като примамки на летищата.

Още: Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Казахстан засилва връзките със Запада

Преди това западните съюзници на Украйна бяха закупили или прехвърлили множество съветско военно оборудване, за да поддържат и допълват оръжията, които вече притежават украинските въоръжени сили. Изглежда също, че Казахстан засилва връзките си със западните нации и се опитва да намали историческите стратегически и военни връзки с Москва, с посещения до и от Астана на политици от страни, смятани за недружелюбни към Руската федерация.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев посети Германия през есента на 2023 г. и настоя, че Астана „ясно е заявила, че ще следва режима на санкции (срещу Русия).“ Токаев казва още, че Казахстан не е „анти-руски“ и цени „всеобхватното сътрудничество с Русия, с която споделяме (втората) най-дълга граница в света“.

Тази седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън посети Астана и сключи споразумения за търговия, образование, околна среда и доставки на минерали. Камерън спомена, че Казахстан е заобиколен от трудни съседи – Русия, Китай, Афганистан и Иран и предложи подкрепата на Лондон за справяне с проблемите, които възникват в този труден регион.

Още: Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Казахстан отрече да са продавали военни самолети за Украйна

Представители на държавното предприятие "Казспецекспорт" казаха, че са провели търг за продажба на самолети само за казахстански фирми със съответния лиценз с условието за "принудителна ликвидация".
Чуждестранни компании не бяха допуснати до участие.

„Разпространената в интернет информация не отговаря на истината“, пишат на сайта си „Kazspecexport“. От държавното предприятие пишат още, че са провели търг за продажба на самолети само за казахстански фирми със съответния лиценз с условието за „принудителна ликвидация“. Чуждестранни компании не са допуснати до участие, цитира NEXTA.

„Всички самолети ще бъдат унищожени по методи, изключващи възстановяването им в първоначалното им състояние и ще бъдат изнесени само като скрап от цветни метали“, пишат от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа