Седмият пакет от санкции на ЕС срещу Русия: Има важно изменение, за да не се блокира износът на храни

10277
Седмият пакет от санкции на ЕС срещу Русия: Има важно изменение, за да не се блокира износът на храни
Снимка: Getty Images

Европейската комисия прие в петък седмия си пакет от санкции срещу Русия, с който ЕК поема ангажимент да ги прилага "по-ефективно" и да ги удължи до януари 2023 г.

Добавена е забрана за внос на руско злато. Има и важна промяна – изменят се съществуващите ограничителни мерки срещу Москва, за да не се възпрепятства износът на храни, който е предпоставка за световен глад. "В пакета се подчертава, че санкциите на ЕС не са насочени по никакъв начин към търговията със селскостопански продукти между трети държави и Русия", подчертават от ЕК в официалното съобщение.

Новите санкции на ЕС срещу Русия няма да включват ограничаване на доставките на газ

Европейският съюз готви седми пакет от санкции срещу Москва, но в него няма да има ограничения върху доставките на руски газ, защото пр...

Новите мерки са определени като "пакет за поддържане и привеждане в съответствие". Източник от ЕК го нарича пред Reuters "шести и половина" пакет от санкции заради ограничения му обхват в сравнение с предишните мерки, които засегнаха руския петрол, въглищата и др. Въпреки това някои нови санкции биха могли да окажат сериозно въздействие върху вече засегнатите сектори.

Пратениците на страните членки трябва да обсъдят седмия пакет следващата седмица за окончателно одобрение преди лятната ваканция.

Комисията изменя съществуващите санкции, за да се увери, че те не засягат руския износ на храни и зърно, заявиха пред Reuters още преди това трима души, запознати с документа. Африканските страни вече алармираха, че санкциите на ЕС са довели до удължаване на продоволствената криза, причинена главно от войната в Украйна и руската блокада на украинските пристанища, откъдето обикновено се изнасят зърнени храни за целия свят.

ОЩЕ: Киев: Три украински пристанища са деблокирани за превоз на зърно

ЕС отдавна отрича, че санкциите му са повлияли на търговията с храни. Сега предложените промени имат за цел да гарантират, че правилата не се тълкуват погрешно от търговците, включително забраната на достъпа на руски кораби до пристанищата на ЕС. Съгласно тази мярка - руските кораби вече имат право да влизат в тези пристанища, ако превозват храни или лекарства.

Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един ев...

Някои търговци обаче избягват храни, изнасяни от руски пристанища, които са непряка собственост на руски държавни компании, санкционирани от Брюксел. Новият пакет ще направи така, че тези пристанища да са освободени от санкции.

ЕК ще затегне съществуващата забрана за влизане на руски кораби в пристанища на ЕС, за да им попречи да заобикалят санкциите, разтоварвайки товарите си на външни докове, каза източникът. За тази цел ще бъде разширена дефиницията за „пристанища“.

Брюксел затяга съществуващите мерки с нови ограничения върху вноса на стоки, които биха могли да се използват за военни цели, включително химикали и машини.

Нови физически и юридически лица, считани за близки до Кремъл, също ще бъдат добавени към черния списък на ЕС, който изисква замразяване на активите им и забрана за пътуване в рамките на блока. Все още имената им не са известни.

Забраната за предлагане на западни облачни услуги на руски клиенти, която първоначално се разглеждаше като част от новия пакет, се запазва за в бъдеще, тъй като мярката сега се съгласува със САЩ и Великобритания, чиито компании доминират в сектора.

Русия е изправена пред огромни проблеми при производството на военна техника

Въпреки твърденията на Русия, че не среща никакви проблеми покрай западните санкции, в действителност нещата стоят по съвсем различен н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа