Шествие до Европарламента: 12 000 души в Страсбург подкрепиха иранските протести (ВИДЕО)

1432
Шествие до Европарламента: 12 000 души в Страсбург подкрепиха иранските протести (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Близо 12 хиляди души се включиха в шествие до сградата на Европейския парламент в Страсбург този понеделник, за да изразят солидарност с протестиращите в Иран.

Протесттъ във френския град бе организиран от иранците в Европа навръх 44-годишнината от падането на последния шах – Мохамад Реза Пахлави. Месец след това, през 1979 г., монархията е поразена от Ислямската революция, която прави Иран теокрация.

Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество, иранците с важно искане от Европа

Организаторите на протестите в Иран разпространиха призив към международната общност - и особено към европейските страни - да обявят Ко...

„Мълчанието ви е насилие“, гласеше един от надписите на плакатите по време на демонстрацията в Страсбург, пише France 24. Демонстрантите поискаха от Европейския парламент по-сурова позиция срещу Техеран и обявяване на Иранската революционна гвардия за терористична организация.

Миналата седмица над 100 евродепутати помолиха топ дипломата на ЕС Жозеп Борел да стори същото.

Междувременно Айфеловата кула бе осветена с думите „Жена. Живот. Свобода“, които са мото на протестното движение в Иран, започнало през септември миналата година след ареста и смъртта на Махса Амини.

Екзекутира ли Иран бивш зам.-министър с британско гражданство, обвинен в шпионаж?

Екзекутиран ли е иранският бивш зам.-министър на отбраната Алиреза Акбари - това е големият въпрос за Ислямската република, който външн...

В Ислямската република протестите продължават, като в североизточната част нов проблем доведе до ескалация. Там има недостиг на газ от няколко дни насам, а протестиращите се събраха пред офиса на местния губернатор и запалиха огън по улиците на Торбат-е Джам, провинция Хорасан Разави. Те реагираха на факта, че иранският режим прекъсна газовите услуги за хиляди клиенти в града през последните дни.

Някои местни жители твърдят, че режимът е прекъснал и електроснабдяването на града, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в днешния си анализ. Тези енергийни дефицити биха могли да предизвикат нови протести в цял Иран, особено в северните и източните провинции през следващите дни. Иранските официални лица все по-често предупреждават за национална "газова криза" и за кратко затварят банки, обществени учреждения и университети в някои провинции, за да намалят потреблението на синьо гориво.

Режимът може да ескалира значително срещу протестиращите в Торбат-е Джам, ако демонстрациите се разширят, прогнозират американските експерти. В града се намира щабът на 38-а бронирана бригада на сухопътните сили на "Артеш" - или Армията на Ислямска република Иран. Тази дивизия охранява иранско-афганистанската граница.

Отделно, заместник-командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция - бригаден генерал Али Фадави - заяви на 16 януари, че 60 служители по сигурността са загинали, а над 5000 са били ранени по време на протестите от септември насам. Независими анализатори, базиращи оценките си на открити източници, казват, че от загиналите са близо 73 служители - най-много жертви в иранска протестна вълна след революцията през 1979 г.

Общо жертвите са най-малко 522, гласят последните данни, обявени от базираната в САЩ информационна агенция Human Rights Activists News Agency (HRANA). Сред загиналите има 70 непълнолетни. Близо 20 000 души са били арестувани, 110 от които по обвинения с потенциал да доведат до смъртна присъда, се казва в доклада. Четирима души вече бяха екзекутирани - действия на режима, които международната общност осъди остро.

Осъден на смърт иранец моли от затвора: Искам да видя бебето си за последен път (ВИДЕО)

34-годишният Хасан Фирузи, който току-що е станал баща на момиченце, е арестуван от иранските сили за сигурност на 27 октомври, в разга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа