Шотландия иска от Лондон обещаната самостоятелност

12132
Шотландия иска от Лондон обещаната самостоятелност
Снимка: Getty Images/Guliver

Шотландската национална партия (ШНП) има намерение да проведе пореден референдум по въпроса за излизане от състава на Обединеното кралство. Това ще стане ако Лондон се откаже от обещанията си да даде допълнителна власт на Единбург.

Такава позииция изрази в интервю за "Файненшъл таймс" един от лидерите на националистите – прессекретарят на финансовият отдел на партията Стюарт Хоси.

Втори референдум за Шотландия няма да има

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че на втори референдум за статута на Шотландия няма да има. "Шотландия твърдо гласува да ост...

Шотландският политик е уверен, че ако бъдат игнорирани исканията на Единбург, допитването може да бъде проведено в следващите няколко години. Според Хоси подобен сценарий е възможен "ако част от обществото, която каза "не" (на излизането на Шотландия) на референдума през 2014 година, се почувства излъгана, доколкото обещанията, дадени от Лондон, не се изпълняват в пълния си обем.

В четвъртък ШНП утвърди (предложения за) поправки в Акта за Шотландия, за да даде възможност страната да получи финансова автономия. Измененията трябва да дадат на шотландските законодатели правото да регулират самостоятелно облагането с данъци, да установяват минимална работна заплата и да поемат отговорност за решения, свързани със социалното осигуряване на населението.

По-рано премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се обяви против предоставянето на финансова независимост на Шотландия. "Аз не подкрепям пълната финансова автономия на Шотланoия. Изборът, който предлагам на нейния народ, е да да се сплоти страната и od се създаде много силен шотландски парламент в Обединеното кралство", каза той.

Очаква се парламентарните дебати по разширяването на пълномощията на Единбург да започнат в Уестминстър в понеделник - 15 юни.

Шотландия ще направи втори референдум за независимост, ако Великобритания излезе от ЕС

Ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия ще проведе втори референдум за независимост от Обединеното кралство. Това заяви премиерът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа