Ще има ли сделка по Brexit, какво мислят европейските министри?

2194
Ще има ли сделка по Brexit, какво мислят европейските министри?
Снимка: Pixabay

Предпазливост по отношение на шансовете за сключване на бърза сделка за развод с Лондон, изразяват министри от Евросъюза  в началото на поредната седмица, която е ключова за споразумението.

Министри от оставащите 27 държави трябва да бъдат запознати с положението по преговорите от главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Времето преди датата за излизане на Великобритdния от общността – 29 март 2019 г. се скъсява с всеки изминат ден.

“Имаме време, но не чак толкова много“, каза външният министкър на Белгия Дидие Рендерс пред репортери при пристигането си на срещата с колегите си в Брюксел, предаде AFP.

„Трудно е постигането на действителен напредък, но се надявам това да е възможно преди Коледа“. Министрите от ЕС продължават да очакват „положителен сигнал“ от Лондон.

Ако тази седмица Барние не бъде в състояние да докладва за „решителен прогрес“, шансовете за ноемврийската европейска среща на върха да подпише сделка за Брекзит започват да се изпаряват.

Има ли вариант за свикването на нов референдум за Brexit?

Емили Торнбъри, министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия, заяви, че „всички варианти остават на масата&rdquo...

Мартин Каланън, младши министър на Великобритания в министерството за напускане на ЕС, също беше предпазлив в изказването си. 

"Не можем да избързваме. Това е споразумение, което ще трае в продължение на много години. Трябва да сме сигурни, че ще се справим добре."

Каланън обаче призна, че сделката трябва да бъде договорена навреме, за да може британският парламент и парламентите на ЕС да я одобрят преди 29 март.

Британският премиер Тереза Мей ще бъде домакин на седмично заседание на кабинета във вторник, след като съобщи, че има проект за споразумение за оттегляне, за да запознае министрите си с него.

Споразумението ще финализира сметката за развода на Лондон на стойност около 39 милиарда паунда, ще гарантира правата на гражданите и ще предвиди 21-месечна фаза на преход, по време на която Лондон ще спазва правилата на ЕС.

ЕС е отклонил ключово предложение на Мей за Brexit

Европейският съюз е отклонил ключовото предложение на британския премиер Тереза Мей за Brexit, съобщава вестник „Сънди Таймс&ldqu...

По време на прехода британските и европейските преговарящи ще започнат по-амбициозни преговори, за да се споразумеят за бъдещите търговски и правни отношения.

Споразумението за оттегляне трябва да включва "възпрепятстване" на връщането на твърда граница между Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, ако страните не успеят да намерят пакт за свободна търговия.

Барние трябваше да се срещне с ирландския външен министър Саймън Ковени, след това да се отправи към Страсбург за срещи с парламентаристи от ЕС.

"Преговорите са в много критичен и чувствителен етап", каза Ковени преди да замине за Брюксел.

"Искаме да бъде постигнато споразумение колкото се може по-скоро, но се изисква спешност", каза той, подчертавайки необходимостта от "законно действащ защитен механизъм".

Министърът на транспорта напуска британското правителство заради Brexit

Транспортният министър на Великобритания Джо Джонсън напусна поста си и призова обществото да се изкаже отново за Brexit, съобщи BBC, ц...

Мей предизвика яростта на своите северноирландски съюзници от Демократическата юнионистка партия (DUP)и на евроскептиците в собствената си партия.

DUP поддържа нейното правителство и се опасява, че ще остане в митнически съюз с ЕС.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън остро атакува плановете на Тереза Мей като заяви, че тя е „на ръба напълно да се предаде и призова нейните министри към неподчинение.

"Вече гледаме към най-големия провал на британската държавност след Суец", написа поддръжник на Брекзит за своя работодател „Дейли Телеграф“.

"Дори ако кабинетът се разбунтува - както трябва - това няма да промени нищо. Джо Джонсън, братът на Борис Джонсън, подаде оставка като министър на транспорта в петък, като обяви, че предложеното от Мей споразумение за изтегляне е "ужасна грешка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа