Ще се умори ли Западът в подкрепата си за Украйна?

5598
Ще се умори ли Западът в подкрепата си за Украйна?
Снимка: Getty Images

Отношенията им може да са близки, ръкостисканията – сърдечни, но украинският президент Володимир Зеленски трябваше да запретне сериозно ръкави по време на пътуването си до САЩ и Канада, пише в свой материал BBC.

Последната спирка беше по-лесна. Премиерът Джъстин Трюдо обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо" срещу инвазията на Русия, като той има междупартийна подкрепа в това начинание.

Още: Временен бюджет без помощ за Украйна - така САЩ ще спасяват правителството

Джобовете на Америка са по-дълбоки, но нейната политика е много по-сложна. Президентът Зеленски си осигури друг военен пакет от 325 милиона долара от Белия дом, но това не бяха грандиозните 24 милиарда долара, на които той се надяваше. Това предложение затъна в Конгреса в разногласие относно бюджетите.

И трудностите не спират и дотук. Освен с колегата си Джо Байдън, лидерът на Украйна имаше срещи и с републикански политици, които се борят да овладеят нарастващия скептицизъм в своята партия. „Ние защитаваме либералния свят, това трябва да резонира с републиканците“, казва правителствен съветник в Киев. „Беше по-трудно, когато започна войната, защото беше хаос“, допълва той. "Сега можем да бъдем по-конкретни с нашите въпроси, тъй като знаем какво имат нашите съюзници и къде го съхраняват. Нашият президент може да бъде министър на отбраната в редица страни!", казва още неназованият източник.

Още: Ние няма да се оттеглим: Байдън обеща подкрепата за Украйна да продължи

Уви за Киев, той не е, а политическите предизвикателства нарастват. "Защо Украйна трябва да получава празен чек? Как изглежда победата?" Това са и двата въпроса, на които украинският лидер се опитва да отговори на световната сцена. И ето защо сега той изглежда води повече преговори, отколкото кампания - само за да продължи да идва помощта от Запада.

И всичко това се случи в седмицата, в която Киев се скара с един от най-верните си съюзници Полша, в спор заради украинското зърно. Полската забрана за внос от Украйна доведе до косвеното обвинение на президента Зеленски от Варшава, че „помага на Русия“. Това имаше жесток отзвук във Варшава, като президентът Анджей Дуда описа Украйна като „удавник, който може да те повлече със себе си“. Оттогава ситуацията леко деескалира.

Още: Заемайте се за работа веднага: Байдън подписа временния бюджет (СНИМКА)

Предстоящите избори в страни партньори като Полша, Словакия и САЩ замъгляват картината. Някои кандидати дават приоритет на вътрешните проблеми за сметка на военната подкрепа за Украйна. „Необходимостта да се балансира военната помощ с удовлетворението на гласоподавателите прави нещата наистина сложни“, обяснява Сергей Герасимчук от украинския мозъчен тръст за външна политика Prism. "Украйна трябва да прецени прокарването на своите интереси, като използва всички възможни инструменти, като същевременно взема предвид ситуациите в партньорските страни и ЕС. Това е предизвикателство", допълва той.

Още: Байдън: Демокрациите умират, когато хората мълчат (ВИДЕО)

Това са демократични „подробности“, за които руският лидер Владимир Путин не трябва да се тревожи в родината си. Ето защо Киев се опитва да представи тази война като борба не само за своя суверенитет, но и за самата демокрация. „Моралната страна на тази война е огромна“, казва съветникът.

Още: Медведев плаши с удари по немски заводи, ако Германия даде ракети на Украйна

След падането на Съветския съюз, Украйна, Русия, САЩ и Обединеното кралство се споразумяха по Будапещенския меморандум от 1994 г. Украйна предаде съветските ядрени оръжия на Русия в замяна на обещанието, че нейната териториална цялост ще бъде зачитана и защитавана от другите страни, които са подписали. Девет години руска агресия накара това споразумение да се почувства като неспазено обещание тук.

Киев също така играе по-дълга игра, като се опитва да се ангажира по-добре със страни като Бразилия и Южна Африка, които бяха апатични към инвазията на Русия. Това е стратегия, която за момента не е донесла бързи резултати. „Вярно е, че зависим от успеха на фронтовата линия“, казва съветникът на украинското правителство. Той твърди, че медиите са опростили твърде много украинската контраофанзива, като са се фокусирали твърде много върху театъра на фронтовата линия, където победите са незначителни, и по-малко върху значителните успехи на ракетните удари в Крим и насочването на руски военни кораби.

Украйна винаги е твърдяла, че "няма да бъде прибързана" в своята контраофанзива. Тъй като политиката на тази война все повече се свързва с битките, това е изпитание повече от всякога.

Още: Свръхчовеците, които крепят земята и небето: Залужни и Зеленски поздравиха Украйна за празника (ВИДЕА)

Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че нищо няма да отслаби решимостта на Киев срещу Русия, предаде Ройтерс. Изявлението му дойде ден след като Конгресът на САЩ прие законодателна мярка за временно финансиране на федералното правителство, от която отсъства обаче помощта за Украйна.

В реч по повод Деня на защитниците Зеленски заяви, че никой не може да спре стабилността, силата, куража и устойчивостта на Украйна. Той допълни, че Киев ще спре защитата си едва в деня на победата и добави, че страната се доближава все повече до този ден.

Още: Заводът за "Байрактар"-и в Украйна ще бъде готов само за година и половина

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано днес заяви, че републиканците са обещали да предоставят на Украйна помощ посредством отделно гласуване и че американската подкрепа няма да бъде прекъсната при никакви обстоятелства. От своя страна украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че е получил уверения относно бъдещото американско военно финансиране по време на телефонен разговор с американския му колега Лойд Остин. "Министърът ме увери, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи и че украинските бойци ще продължат да имат силна подкрепа на бойното поле", написа Умеров в "Екс".

Още: Руските сепаратисти вярват, че владеят по-малко украински земи, отколкото Путин казва (КАРТА и ВИДЕО)

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че Киев работи с американските партньори, за да се гарантира ново решение във връзка с бюджета, което да включва и финансиране за Украйна. Николенко добави, че подкрепата за Украйна в американската администрация, в Конгреса на САЩ, а също и сред по-голямата част от американския народ остава непоклатима, предава Politico.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

Русия ползва цивилни руснаци като жив щит за обстрел по Украйна: Показно от германски журналист (ВИДЕО)

ЕСПЧ в Страсбург има своя първи председател от Източна Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа