Руските сепаратисти вярват, че владеят по-малко украински земи, отколкото Путин казва (КАРТА и ВИДЕО)

11165
Руските сепаратисти вярват, че владеят по-малко украински земи, отколкото Путин казва (КАРТА и ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Генерален щаб украинска армия

Колко от украинските земи владее Русия и счита за свои, без никой друг в света с изключение на диктатори като Ким Чен Ун и Башар Асад да го признават? Оказа се, че дори проруските сепаратисти не са сигурни.

На 30 септември, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин отправи поздравление към "новите руски региони" по случай 1 година от присъединяването им. Става въпрос за Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Путин ги счита за руски региони – става въпрос за цялата им територия, която обаче в нито един момент от инвазията руската армия не успя да подчини. И точно това отразява "радостта" на проруските сепаратисти в Херсонска област, водени от Владимир Салдо, бивш кмет на Херсон (2002 – 2012). В официалния канал в Телеграм на руската окупационна власт в Херсонска област беше публикувана честитка за "празника“, като "руските области" бяха показани в реален размер – в границите, в които към момента руската армия контролира тоест до моментната фронтова линия, а не целите области. За сметка на това назначеният от руснаците губернатор на Севастопол Михаил Развожаев твърдо се "залепи" за Путин и пусна в своя канал в Телеграм публикация, отразяваща визията на руския диктатор: ВИДЕО ТУК!

ОЩЕ: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО)

Животът в "руский мир"

"Изгубихме около 1000 души, може би и повече – 1200". С тези думи започва ново видео, записано от мобилизирани да се бият млади мъже за авантюрата на Путин в Украйна. То касае Клещеевка – на 6-7 километра южно от Бахмут. Видеото е записано на 19 септември, като още в началото говорещите казват, че може би за последен път ги виждат. Следва разказ каква е била задачата им – разузнаване с бой и връщане на "жилищни сгради в Клещеевка". Числеността на противника е 10 пъти по-голяма, там действат два "Леопард"-а (германските танкове), казват още записаните на видеото с оплаквания как самите те имат много по-малко и по-некачествено оръжие. "Ако не се върнем и нещо ни се случи, това видео ще излезе веднага в Интернет", завършва записът. Съдбата на хората от видеозаписа е неизвестна към момента:

Известно е обаче как в канала си в Телеграм проруският сепаратист Егор Гузенко, с позивна Тринадесетия, написа следното: "Мобилизацията в ЛНР (Луганска народна република) започна на 22 февруари, 2022 година – почти година преди да стане в цяла Русия. Мобилизираните от ЛНР бяха хвърлени в касапницата, като пушечно месо, без оборудване и боеприпаси – отидоха да се бият без никакви гаранции за социални помощи, както и без заплати. Взеха всички – млади, стари, здрави и болни. И сега, две години по-късно след като "добрият човек ги прие в Русия", те се разбягаха заради несправедливостите и загубите, а затова ги чака трибунал". За да не изчезне "мистериозно", публикацията му беше архивирана от естонския блогър Wartranslated в Twitter:

Помощта за Украйна не спира

Междувременно, британският министър на отбраната Грант Шапс директно заговори, че Великобритания може да прати военни инструктори в Украйна. Става въпрос за Западна Украйна. В интервю за The Telegraph Шапс заговори и за установяване на британския военно-промишлен комплекс на украинска територия – някои британски компании да почнат да правят оръжие директно там. Досега, от старта на войната в Украйна, над 20 000 украински войници са били обучени във Великобритания.

Британският премиер Риши Сунак обаче светкавично уточни, че британски военни няма да бъдат пращани в Украйна, докато там има бойни действия. В дългосрочен аспект инструктори може да бъдат пратени, не сега, добави той.

ОЩЕ: Руски страх за нов жест на добра воля: Готви ли се руско отстъпление в Южна Украйна? (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

За второ поредно денонощие няма никакви визуално потвърдени големи промени на позиции по целия фронт – в Запорожка област, в Донецка – при Бахмут, както и в Луганска – направлението към Купянск и линията Сватово – Кремена. (КАРТА) В сутрешната сводка на украинския генщаб пак изрично се казва, че към Купянск и Лиман не е имало регистрирана нито една руска пехотна атака за последните 24 часа. Същевременно украинският генщаб казва, че продължават офанзивните операции на украинската армия в западната част на Запорожието и при Бахмут, без да се дават допълнителни конкретни подробности, както е практика на украинците докато не могат да покажат с видеокадри, които може да се геолокализират от независими източници, че е постигнат определен успех (КАРТА).

(КАРТА) В библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има препратки към руски канали в Телеграм с видеа от боеве, които показват, че южно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) руснаците са успели да си върнат малко на брой позиции. Руски военни блогъри отдавна обсъждат, че десантчици от руските ВВС опитват да атакуват по фланговете при Работино, за да спрат украинския натиск по линията Новопокроповка – Върбово (13 – 18 километра юг-югоизток от Орехов).

ISW обръща внимание и на твърдения на руски военни блогъри като Владислав Романов, че командването на 205-та мотострелкова бригада на руската армия е сменено. Срещу него имаше много оплаквания заради големи загуби, претърпени при битки по река Днепър през юли и август: Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Същевременно, в канала в Телеграм на отряда "Восток", част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република) излезе публикация за обстрел с HIMARS по тяхна база (публикацията е архивирана и преведена от WarTranslated). Там се е намирал командирът им Александър Ходаковски. Той обаче изглежда се е спасил - за втори път в рамките на седмица. Но със сигурност украинците са му вдигнали мерника и явно успяват да се сдобият с достатъчно данни къде се намира, за да организират опити да го убият - предстои да видим докога ще се спасява: HIMARS прости на известен проруски командир. Руски предатели помогнали за удара срещу Черноморския флот (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа