Швейцарците искат замразяване на повече руски активи

1839
Швейцарците искат замразяване на повече руски активи
Снимка: Getty Images/Guliver

По-голяма част от швейцарците искат страната им да замрази повече руски активи във връзка с войната в Украйна, докато втората по големина банка в Швейцария се зарича да не развива нов бизнес в Русия. Това става ясно от публикувано днес ново проучване на общественото мнение в страната, цитирано от БГНЕС.

Около 57% от швейцарците, анкетирани между 17 и 21 март, подкрепят замразяването на активи, принадлежащи на високопоставени руснаци и съюзници на Кремъл, се казва в проучването на института "Линк". В анкетата, проведена сред повече от 1200 души, 56% от запитаните подкрепят прекъсването на връзките между известните швейцарски банки и техните руски партньори. Същият процент подкрепи по-строгите швейцарски санкции срещу Русия, дори ако това засегне енергийните доставки и доведе до значително по-високи цени на енергията.

Швейцарски застраховател се отказа от логото "Z" (СНИМКИ)

Застрахователната компания Zurich Insurance един от най-големите швейцарски застрахователи, временно отказа да използва логото си с едн...

Швейцария не е член на ЕС и има дългогодишна традиция на неутралитет по въпросите на войната. Въпреки това тя се присъедини към поредицата от санкции на ЕС, наложени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

От началото на нахлуването на Русия в Украйна Швейцария е замразила еквивалента на 5,75 млрд. швейцарски франка (6,2 млрд. долара) в руски активи. Но Киев настоява Швейцария, която е предпочитана дестинация за богатите руснаци и техните средства, да направи повече. "Руският елит разполага с огромни суми в швейцарски банки", заяви Александър Родянски, близък съветник на украинския президент Владимир Зеленски, пред швейцарския таблоид Blick Sunday. "За нас е жизненоважно швейцарците да подкрепят глобалния натиск върху Русия", каза той.

Още по темата Украйна - четете тук.

Швейцария е поискала от банките в страната да декларират всички авоари и сметки на хора и организации от списъка със санкции, но Родянски настоява, че това не е достатъчно.

Швейцария да изгони предполагаемата съпруга на Путин, искат негови противници

Искане властите в Швейцария да изгонят предполагаемата тайна съпруга на руския президент Владимир Путин – Алина Кабаева, и технит...

"Швейцария трябва, подобно на други страни, активно да търси тези средства", каза той, като подчерта, че много представители на руския елит "продължават да действат в сянка". "Те крият средствата си", каза той и призова Швейцария да "действа по-твърдо".

Междувременно Credit Suisse днес заяви, че ще намали експозицията си в Русия, която според нейни данни от началото на този месец е възлизала на над 900 млн. долара в края на миналата година. Тя обеща да не предприема нови дейности в страната.

Втората по големина банка в Швейцария също така съобщи за АФП в имейл, че някои от служителите й в Русия са преместени от страната, като добави: "помагаме на нашите клиенти да се откажат от експозицията си в Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа