Сигнали: Китай и видни републиканци се приближават повече до Украйна

6744
Сигнали: Китай и видни републиканци се приближават повече до Украйна
Снимка: Getty Images

Китай смекчи позицията си за войната в Украйна според висш френски дипломат, който коментира темата пред Bloomberg.

В началото, Китай се въздържаше да подкрепи открито Русия, но неутралната китайска позиция всъщност облагодетелстваше режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага руски диктатор Владимир Путин. Сега обаче китайските представители, които отговарят за предаването на китайската позиция в бъдещото финално изявление на Г-20, възприемат по-близък до западния подход, твърди въпросният френски дипломат. Той добавя, че всички в Г-20 са се обединили относно общия език по отношение на войната в Украйна, но се търси компромис какво конкретно да е общото отношение спрямо Руската федерация. И Индия, която е домакин на предстоящата среща, също не заклеймява изрично руската агресия в Украйна.

Припомняме, че откакто избухна войната в Украйна, френският президент Еманюел Макрон осъществи визита в Китай и открито призова Пекин да действа, за да убеди Владимир Путин да спре войната: Макрон: Китай трябва да играе "важна роля" по пътя към мира в Украйна

Американската помощ за Украйна

СНИМКА: Getty Images

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл настоя за по-решителни американски действия в помощ на Украйна: "Откакто Путин ескалира нещата в Украйна, президентът Байдън не е толкова решителен, колкото много от нас искат. Това обаче не е извинение за Конгреса да превръща провалите на администрацията на Байдън в свои".

Макконъл говори за искане на администрацията на Байдън да бъде одобрен нов пакет на стойност 40 млрд. долара, половината от които са в помощ на Украйна – икономическа, хуманитарна и военна. Някои републиканци в Камарата на представителите обаче искат помощта за Украйна да се гледа отделно, защото нямат интерес да се дават още пари.

Но Макконъл настоя, че страните-членки на НАТО са се събудили от съня си що се отнася до парите за отбрана. "Сега не е времето да се колебаем. Не е времето да охлабваме хватката, след като Украйна се брани смело и намалява възможностите на Русия да заставашава НАТО. Да помогнем на Украйна да си върне земите означава да отслабим един от най-големите ни стратегически противници без да изстреляме лично и един куршум", заяви Макконъл, цитиран от The Washington Post.

Макконъл води лагера на републиканците, който твърдо поддържа линия на подкрепа за Украйна. Другият лагер на хората около Доналд Тръмп, като те са предимно в долната камара на Конгреса. Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти нееднократно говори как подкрепя помощта за Украйна, но това не значело "празен чек". Въпросът е, че при прекалено много регулации по отпускането на помощ тя може да стига прекалено късно, за да е наистина помощ. А Макконъл вече се сблъсква с все повече въпроси за здравето си, след като за втори път "замръзна" на пресконференция, след като през претърпя сътресение през месец март. Вече има чудене дали той може да продължава да изпълнява задълженията си като сенатор. Преди два дни офисът на Макконъл публикува лекарско становище, че пред сенатора няма пречки да работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа