Макрон: Китай трябва да играе "важна роля" по пътя към мира в Украйна

1685
Макрон: Китай трябва да играе "важна роля" по пътя към мира в Украйна
Снимка: Getty Images

Китай трябва да изиграе "важна роля" в намирането на път към мира в Украйна, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в началото на започващото днес тридневното посещение в Пекин.

В речта си на събрание на френската общност в Пекин преди утрешната среща с китайския лидер Си Дзинпин Макрон заяви, че Франция ще се стреми да работи с Китай "в тази споделена отговорност за мира и стабилността" в Украйна.

Макрон и Байдън искат Китай "да ускори края на войната в Украйна"

Преди тридневното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Китай той е разговарял с държавния глава на САЩ Джо Байдън. Това е с...

"Китай, със своите близки отношения с Русия, които бяха потвърдени през последните дни, може да играе важна роля", каза той, като отбеляза заявеното от Пекин противопоставяне на използването на ядрени оръжия в Украйна, както и предложението му за мир между Киев и Москва.

Първото пътуване на френския президент в Китай от четири години насам ще мине под знака на конфликта в Украйна, като официален представител от кабинета му заяви пред репортери, че той ще се стреми да отстоява твърдо позицията си в разговорите със Си.

Целите на Макрон включват също така запазване и ребалансиране на търговските връзки на Китай с Европа, както и защита на френските интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Не трябва да се разграничаваме и да се отделяме от Китай", заяви Макрон пред френската общност в Пекин при пристигането си, като добави, че Франция ще се "ангажира активно да продължи да поддържа търговски отношения с Китай".

ОЩЕ: Макрон ще се срещне със Си Дзинпин в опит да се окаже натиск върху Русия

Макрон на украински език: Франция е с вас!

Френският президент Еманюел Макрон се обърна към украинците на украински език в деня, в който се навършва една година от пълномащабното...

Преди визитата Макрон е обсъдил пътуването си до Китай и подкрепата за Украйна в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом. Разговорът показа "общата воля на Франция и САЩ да ангажират китайците да ускорят заедно с нас края на войната в Украйна и изграждането на траен мир", заявиха от канцеларията на Макрон. Президентите на САЩ и Франция се надяват също така да изградят "обща програма" в областта на климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин около 15:15 ч. (07:15 ч. по Гринуич) и беше посрещнат на пистата от китайския външен министър Цин Ган. В четвъртък той ще проведе разговори със Си и други китайски лидери, а вечерта ще присъства на държавна вечеря. В петък френският президент ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще вземе със себе си голяма делегация от висши политици, бизнес лидери и известни личности, включително композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон съвпада със срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния в сряда. Пекин заяви, че ще "следи внимателно ситуацията и твърдо ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост", и предупреди Маккарти, че срещата с Цай ще бъде "игра с огъня", ако се проведе.

ОЩЕ: Дипломатическият танц на Фон дер Лайен в Китай - отива с различни планове от Макрон

Тази седмица на посещение в Пекин е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в понеделник се срещна с Макрон в Париж, за да координира подготовката. В речта си миналата седмица Фон дер Лайен предупреди Пекин да не подкрепя пряко войната в Украйна, като същевременно изключи възможността ЕС да се "отдели" от Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа