Скандалът между Турция и Германия достига точка на кипене

8611
Скандалът между Турция и Германия достига точка на кипене
Снимка: Getty Images / Guliver

Напрежението между Турция и Германия заради "указанията" на турския президент Ердоган как да гласуват сънародниците му в Германия на предстоящите избори достигна нови висоти.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм отправи остри критики към канцлера Ангела Меркел заради опитите Турция да бъде „използвана” за предстоящите парламентарни избори в Германия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Берлин: Ердоган се намесва в германските избори

Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Ердоган в германските избори...

„Хей, Германия, ти ли даваш указания на 27-членната Общност, ти ли си шефът на ЕС? Шеф си де, но ние не го знаем. Оповести го - това хем ще потвърди казаното от мен и няма да ми навреди с абсолютно нищо, хем всеки ще разбере какво е това ЕС. Освен това, по този повод е крайно време да се откажеш от държанието и действията, които нанасят вреда на историческото приятелство и единство на двете държави – Турция и Германия”, посочва още Бинали Йълдъръм, цитиран от ДХА.

По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган буквално избухна срещу министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, без да споменава конкретно името му. Повод за гнева на Ердоган са последните изявления на Зигмар Габриел за сегашната политика и поведение на Анкара към Берлин и конкретно към общите избори в Германия на 24 септември.

„Има едни външни министри... веселят се и си празнуват вкъщи. Въобще не си знаят положението и хала. Кой си ти, та да говориш на президента на Турция? Ти говори с външния министър на Турция. Знай си положението. Скача и започва да ни дава уроци. Какво ти е политическото минало? На колко години си? Не е толкаво важно дали си пораснал толкова много, за да можеш или не можеш да (ни) отвориш вратата на Германия. Ние ще се насочим с обич към страните, които отварят вратите си пред нас”, заяви Ердоган.

Повод за напрежението е призивът на Ердоган турците в Германия да не гласуват нито за ХДС, нито за ГСДП, нито за „Зелените” на изборите за Бундестаг на 24 септември.

Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент в германските избори. „Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата страна“, заяви Габриел. „Намесата на Ердоган в изборната кампания на Германия показва, че той иска да настрои германските граждани един срещу друг“, каза външният министър на Германия.

Турция: Германия не може да заповядва на целия ЕС

Турският министър по въпросите на Европа Омер Челик разкритикува изказването на германската канцлерка Ангела Меркел за невъзможността...

Германските политици реагираха изключително остро на думите на Ердоган, предаде Фокус.

Лидерът на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц написа в една от социалните медии: „Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”. „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския Бундестаг“, заяви Шулц.

Обръщайки се към германските граждани от турски произход той добави, че те са част от германския народ и никому не е позволено „да го разделя на две части“. Според Шулц турският президент е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се сражават за свободна и демократична Турция“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък заяви, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната кампания на Бундес републиката, предаде ТАСС, позовавайки се на изказване на канцлера по време на мероприятие на нейната партия Християн-демократически съюз (ХДС) в град Херфорд.

„Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те“, заяви Меркел. Освен това, тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на изборите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com