Следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа, иска Русия

4696
Следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа, иска Русия
Снимка: БГНЕС

Русия иска следващият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа, зяяви в интервю за ТАСС външният министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

Първият руски дипломат отбеляза, че този пост досега е бил заеман неведнъж от представители на Западна Европа, Азия, Африка, Латинска Америка. "И нито веднъж не е била представена такава съществува официално в ООН регионална група като източноевропейската", посочи Лавров.

Той добави, че източноевропейската група, включително страните от НАТО, са единни по въпроса и са изпратили писмо да всички страни членки на ООН със становището, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител от Източна Европа.

"Заявени са около десетина кандидати, включително и жени", добави Лавров в отговор на уточняващ въпрос.

Известно е, че България официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова като кандидатка за поста, който сега се заема от южнокорееца Бан Ки Мун. Бокова е начело на организацията на ООН за образование и култура ЮНЕСКО.

Наскоро в интервю също за агенция ТАСС постояният британски представител в ООН Матю Райкрофт заяви, че Обединеното кралство се надява да види жена на поста генерален секретар на ООН.

Самият Бан Ки Мун също подкрепи идеята да бъде наследен на поста си от жена. Процедурата за избор на генерален секретар предвижда получаване на препоръка за даден кандидат от Съвета за сигурност, а след това одобрение от Общото събрание. По време на гласуването кандидатът трябва да спечели подкрепата на най-малко две трети от гласовете на 193 страни-членки в ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа