Столтенберг: За да се присъединят към НАТО, Швеция и Финландия трябва да си сътрудничат повече с Турция

1629
Столтенберг: За да се присъединят към НАТО, Швеция и Финландия трябва да си сътрудничат повече с Турция
Снимка: Getty Images

За да се присъединят към НАТО, Швеция и Финландия трябва да си сътрудничат повече с Турция и да затегнат законодателството си за борба с терористичните групи, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Двете държави трябва да засилят сътрудничеството си с Турция в борбата срещу терористичната организация ПКК и нейните разклонения, каза той пред шведската обществена телевизия SVT.

Относно причините, поради които Турция все още не се е присъединила към 28-те си съюзници, за да ратифицира молбата на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, Столтенберг отбеляза, че опасенията на Анкара, свързани с тероризма, се дължат на това, че тя е претърпяла повече терористични атаки от всяка друга страна в алианса.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през юни - решение, предизвикано от войната на Русия в Украйна.

Въпреки това Турция възрази срещу кандидатурите за членство, като разкритикува страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

ОЩЕ: Финландия и Швеция подписаха протоколите за присъединяване към НАТО

Тристранен меморандум на срещата на върха на НАТО, подписан между страните през юни, предвижда, че Финландия и Швеция няма да оказват подкрепа на YPG/PYD, сирийското разклонение на ПКК, или на Терористичната организация на Фетуллах (FETO) - групата, която стои зад неуспешния преврат в Турция през 2016 г.

Забележките на Столтенберг идват след терористичното нападение на 13 ноември на булевард "Истиклял" в Истанбул, при което загинаха най-малко шестима души, а 81 бяха ранени, както и след многобройните ракетни нападения от страна на ПКК/YPG по югоизточната граница на Турция, при които загинаха трима души, а 14 бяха ранени.

В отговор на терористичния атентат в Истанбул в събота Турция започна въздушна операция срещу терористичната групировка в Северна Сирия и Северен Ирак, като досега е поразила 89 цели за ликвидиране на скривалищата на ПКК/YPG.

Парламентарната асамблея на НАТО обяви Русия за терористична държава и поиска трибунал

Парламентарната асамблея на НАТО призна Руската федерация за терористична държава. Резолюцията беше приета единодушно на годишната сеси...

Във връзка с тези усилия ръководителят на НАТО подчерта правото на Турция да се защитава срещу подобни терористични организации.

Като част от усилията си за спазване на тристранния меморандум, миналата сряда Швеция пристъпи към изменение на конституцията, за да промени антитерористичния си закон.

Промените ще дадат по-големи възможности за ограничаване на свободата на сдружаване на групи, занимаващи се с тероризъм - ключово искане от страна на Турция за одобряване на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.

Също така ще бъде възможно да се предлагат и вземат решения по закони, които забраняват терористични групи или включват участие в криминални престъпления на терористична група.

Изменението на конституцията ще влезе в сила на 1 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа