СЗО: До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия

1418
СЗО: До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия
Снимка: Getty images

До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение, отнело живота на хиляди хора в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация, предаде БГНЕС.

"Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около 5 милиона уязвими групи от населението", заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели, погребани от земетресението, при което загинаха повече от 5000 души.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп - двумилионен град, където цели квартали вече лежат в руини под натрупания сняг.

Според данни на Турция броят на загиналите само в тази страна е 3419 души, като по този начин броят на потвърдените жертви в Турция и Сирия достигна 5021 души. Съществуват опасения, че броят на загиналите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души. Претоварените медици се мъчат да лекуват около 20 000 ранени.

Първоначалното земетресение от 7,8 по Рихтер беше толкова силно, че беше усетено чак в Гренландия, и беше последвано от серия вторични трусове, включително трус с магнитуд 7,5, който удари в разгара на издирвателните и спасителните работи в понеделник.

Ударът беше опустошителен и предизвика глобална реакция, като десетки държави от Украйна до Нова Зеландия обещаха да изпратят помощ.

Но зимна снежна буря покри основните пътища в района с лед и сняг, а официални лица заявиха, че три големи летища не работят, което усложнява доставките на жизненоважна помощ.

19 държави от Европа са помогнали на Турция, ЕК благодари първо на България

19 държави са помогнали на Турция, но Европейската комисия благодари първо на България, става ясно от пост в Twitter на еврокомисаря по...

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили, които разрушиха домове, болници и клиники. Конфликтът вече влияе на реакцията при спешни случаи, като пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва възможността за повторно отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до райони, контролирани от бунтовнически групи.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, а също така затвориха училищата за две седмици.

Културната агенция на ООН ЮНЕСКО изрази опасения от тежки щети в два града, включени в нейния списък на културното наследство - Алепо в Сирия и Диарбекир в Турция.

В затвор, в който са държани предимно членове на групировката "Ислямска държава" в Северозападна Сирия, затворниците се разбунтуваха след земетресенията, като поне 20 от тях избягаха, съобщи за АФП източник.

Българските спасители търсят оцелели изпод отломките на рухнали сгради в Адана

Българските спасители от Планинската спасителна служба издирват оцелели изпод отломките на рухнал блок в засегнатия от земетресенията в...

Съединените щати, Европейският съюз и Русия изпратиха съболезнования и предложения за помощ.

Президентът Джо Байдън обеща на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Съединените щати ще изпратят "всякаква" помощ, необходима за възстановяването от опустошителното земетресение. Украинският президент Володимир Зеленски предложи да предостави "необходимата помощ" на Турция, чиито бойни дронове помагат на Киев в борбата с руското нашествие. Китайските държавни медии съобщиха, че Пекин изпраща спасители, медицински екипи и други доставки.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души. През 1999 г. турският регион Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което загинаха над 17 000 души.

Експертите отдавна предупреждават, че силен трус може да опустоши Истанбул - мегаполис с население от 16 милиона души, пълен с разнебитени къщи.

Популярни българи призовават за помощ след унищожителното земетресение в Турция и Сирия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа