Популярни българи призовават за помощ след унищожителното земетресение в Турция и Сирия

4285
Популярни българи призовават за помощ след унищожителното земетресение в Турция и Сирия
Снимка: Getty images

Ужасяващото земетресение в Турция, което удари страната в понеделник, предизвика вълна от съчувствие по целия свят. Броят на жертвите в турската държава и в Сирия расте драматично постоянно, а хиляди доброволци са готови да заминат за пострадалите градове, за да се включат в спасителните акции.

У нас призиви за съпричастност отправят и някои от най-популярните родни звезди от всякакви сфери. Захари Карабашлиев пише: "След ужаса в Турция и Сирия днес: тук още по-мила ми е всяка птичка и всяка мъничка тревичка. В каква благословена земя имаме късмета да живеем! Покой на мъртвите, милост за живите. Солидарност с комшиите!"

Големият Христо Стоичков също призова за смирение и молитва. Ето какво гласи постът му в официалния му Facebook профил: "Има дни, в които всички трябва да сведем глави и да се помолим! Всички без изключение! Аз, моето семейство и приятелите ми сме заедно с пострадалите в Турция и Сирия! Бъдете и вие с тях!!!"

Има дни, в които всички трябва да сведем глави и да се помолим! Всички без изключение! Аз, моето семейство и приятелите ми сме заедно с пострадалите в Турция и Сирия! Бъдете и вие с тях!!!🖤

Posted by H8S Hristo Stoitchkov on Monday, February 6, 2023

Актрисата Силвия Петкова пък написа: "Мир на душите на загиналите, И смирение за живите… Нищожни сме пред природата…"

Шеф Силвена Роу пише в Instagram профила си: "Дълбоко съм натъжена от унищожителните земетресения, които удариха Турция и Сирия. Моля, дарете на тези надеждни и прозрачни организации, за да помогнете. Аз се моля, моля се, нека заедно се помолим повече хора да бъдат спасени и да бъдат открити живи. Нека направим всичко, което можем, за да помогнем. Много съм горда от България, която бе една от първите държави, изпратила спасителни екипи и самолети. Това е България! Малка, но могъща!"

Манол Пейков и Лазар Радков, които са едни от най-дейните доброволци, движат мащабна кампания за набиране на средства и помощи, които да бъдат изпратени към Турция. До 12:00 часа на 7 февруари по сметките, които Пейков е предоставил, вече са постъпили над 220 000 лева.

Скъпи приятели, ъпдейт – От публикуването на призива ми вчера до настоящия момент по сметките ми са събрани малко над...

Posted by Manol Peykov on Tuesday, February 7, 2023

Разбира се, много от българските политици също призовават да се помогне на Турция и Сирия. Ето какво гласи постът на Кремена Кунева от "Демократична България":

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия вече са над 5000 (СНИМКИ)

Броят на загиналите при силното земетресение, което разтърси Турция и Сирия, надхвърли 5000 души, сочат официални данни, а спасителите ...

"Цял ден не намирам сили да напиша нещо смислено, защото няма нищо смислено в такива трагедии. Няма и достатъчно думи за съболезнования. Просто няма.

Тогава виждаш как светът, който е запазил доброто в себе си, се задвижва. И помага.

Понякога, колкото и грозно да е и болезнено, си мисля, че всичко това ни се праща периодично, за да ни напомни колко сме всъщност безвластни, колкото и да сме се окопали във власт. Колко сме всъщност преходни, като си мислим, че най-важните ни задачи и тегоби са си само наши.

Няма да пиша повече. Нямам думи, а само огромни, дълбоки и най-искрени съболезнования към Турция и Сирия. Към пострадалите и техните близки. Към хората, чийто живот никога повече няма да се мери с малките неща.

Гордея се, че имам приятели, които заминават да помагат!

Бимбалов се възмути от глупости в руски стил, печелещи от мъката от земетресенията в Турция и Сирия

Минаха едва няколко часа, откакто серия от земетресения опустошиха Източна Турция и Сирия, но хибридната ни виртуална реалност не спи. ...

Гордея се, че България е част от ЕС, който незабавно отключи механизми за помощ и показа още веднъж светът, в който си заедно и в добро и лошо. Както искайте го наричайте.

Аз съм благодарна, че съм част от тази цивилизация.

Бог да прости жертвите, а ние да помним!"

Цял ден не намирам сили да напиша нещо смислено, защото няма нищо смислено в такива трагедии. Няма и достатъчно думи за...

Posted by Kremena Kuneva on Monday, February 6, 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com