Тежки различия между лидерите на ЕС за енергийната криза на срещата в Брюксел

3959
Тежки различия между лидерите на ЕС за енергийната криза на срещата в Брюксел
Снимка: iStock

На своята среща лидерите на ЕС се сблъскаха как да преодолеят енергийния шок на Европа. Традиционните партньори Франция и Германия спорят за налагането на горна граница на цените на газа, хвръкнали до небето заради войната в Украйна.

27-те държави-членки на блока се карат от месеци относно мерки за по-ниски сметки за енергия, затова и срещата на върха в Брюксел започна в хладно настроение. Страни като Италия настояват силно за бързо и амбициозно ограничаване на цените, въпреки съпротивата на Германия, която е най-голямата икономика в ЕС. Има огромен политически натиск, стачки и протести срещу поскъпването на живота се разпространяват в цяла Европа - особено във Франция и Белгия - и бизнесите се страхуват от фалит. Говорител на италианския премиер Марио Драги каза, че той е „подчертал спешността от приемането на мерки за цените, като въвеждането на таван на цените и реформа на пазара на електроенергия. „Той предупреди за риска пазарът да се фрагментира, което може да има отрицателно въздействие върху европейското единство, ако страните, които имат повече фискално пространство, работят независимо“, каза говорителят, като посочи Германия. Берлин рискува да се окаже изолиран в дебата. Няколко по-малки икономики са бесни, че германското правителство не иска да подкрепи горната граница на газа и помага само на своите граждани с пакет от 200 милиарда евро помощ, за да изплащат повишените разходи

ЕС планира да опусне 40 млрд. евро за енергийни помощи

Европейският съюз планира да отпусне 40 млрд. евро от фондовете на блока в подкрепа на европейските граждани и компании в условията на ...

Съмнения в солидарност

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц отвърна на критиците си при пристигането за срещата, че "Германия е действала солидарно" с партньорите си от ЕС. Но френският президент Еманюел Макрон предупреди Берлин да не стои сам в началото на преговорите. "Нашата роля е да направим всичко, за да гарантираме, че има европейско единство и Германия е част от него", каза Макрон. „Не мисля, че е добре за Германия или за Европа, ако Берлин се изолира”. На масата за лидерите има предложения на Еврокомисията, които се опитват да задоволят различните мнения. Но тези идеи вече бяха отхвърлени като плахи от онези, които искат ясен таван на цените на газа.

Противоположният лагер, подкрепян от Германия, но също и от Дания и Холандия, предупреждава, че това ще задуши предлагането или ще насърчи потреблението. Стремежът към общ подход беше допълнително възпрепятстван от френско-германските разногласия, които избухнаха наяве в сряда, когато се забави редовната среща между министри на двете страни. Пробивите са трудни, след като най-големите сили в ЕС не се виждат очи в очи, а Макрон и Шолц трябваше да преговарят извънредно преди срещата на върха в опит да намерят общ език.

ЕК измисли как да тушира газовата криза и без таван на цената на газа

ЕС щеше да намалява руския петрол, но още купува най-много спрямо останалия свят

Въпреки обещанието да се откаже от руската енергия, Европейският съюз остава най-големият вносител на руски изкопаеми горива през септе...

Но Франция не се консултира с Берлин, преди да се споразумее с Испания и Португалия за отхвърлянето на планирания газопровод, за който Германия настоява от години. Лидерите на трите страни се срещнаха и „решиха да се откажат от проекта MidCat и вместо него да дадат приоритет на зеления енергиен коридор, свързващ Португалия, Испания и Франция с енергийната мрежа на ЕС“. Проектът MidCat, който се появи преди десетилетие, изисква изграждането на сухопътен газопровод, който да свързва газовите терминали в Испания и Португалия, през Франция, с европейските мрежи, доставящи газ на Германия, както и на други страни. На негово място, казаха те, ще бъде положен подводен тръбопровод, наречен BarMar - от Барселона в Испания до Марсилия във Франция. Първоначално ще се използва за природен газ, но с течение на времето все повече и повече ще се залага водорода като по-щадящ климата. Но споразумението, публикувано от Макрон и неговите испански и португалски колеги, не представя график за завършването на BarMar и не казва как ще бъде финансиран, което оставя експертите скептични.

"Без таван"

Предложенията на Европейската комисия за справяне с по-широката енергийна криза включват идея за разрешаване на съвместни покупки от енергийните гиганти в ЕС, за да се управляват по-ниски цени. Друго предложение е да се даде на изпълнителната власт на ЕС правомощието да установи ценообразуващ „коридор“ на основния газов индекс на Европа, за да се намеси, когато цените излязат извън контрол. Очаква се лидерите на ЕС да се пазарят с часове за предложенията на Комисията, като някои страни търсят нещо много по-мащабно от това, което се предлага.

Но Шолц в четвъртък отново отхвърли всеки опит на ЕС да ограничи цените на вноса на газ, като каза, че това "носи риск производителите след това да продадат своя газ другаде". Германският лидер обаче приветства предложението на Еврокомисията за съвместни покупки в ЕС.

Анализ: Защо европейската отбранителна индустрия се проваля?

Опитите на Европа да модернизира своята хронично лишена от пари армия показаха, че отбранителната индустрия в мирно време е зле подготв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа