Топ 5 на корупционните скандали в руската армия

5046
Топ 5 на корупционните скандали в руската армия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия харчи колосални средства за армията си. Но много факти, които излязоха на светло покрай войната в Украйна, показаха, че лъвският пай от тези пари така и не стига до "силовиците" (т.е. войниците) заради ширещата се корупция, пише бившият зам.-министър на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко в Telegram.

От 2006 г. до 2021 г. делът на разходите за армията сред всички разходни пера на руския държавен бюджет варира от 12,3% до 23%. Но ако се вземе предвид и перото „Национална сигурност и правоприлагане“, то делът му нараства между 22,7% и 34,6%. В същото време годишните разходи за образование в Русия, например, са едва 4%, а за здравеопазване - 3,5-4%.

Докато през 2000 г. Русия се нареждаше на 21-во място в света по военни разходи, то към края на 2021 г. тя вече бе пета. Която и да било държава членка на ЕС харчи по-малко за армията си от Русия. В абсолютно изражение Руската федерация отстъпва единствено на САЩ, Китай, Индия и Великобритания по размера на военните разходи. В същото време приблизително ⅔ от тези разходи са засекретени и обикновените руснаци не знаят за какво точно се харчат тези огромни средства.

От началото на войната на Руската федерация срещу Украйна в интернет се появиха голям брой видеоклипове, на които се вижда как каските, с които са снабдени руските войници, се чупят с голи ръце. И това далеч не е всичко - падащи подметки на войнишките ботуши, войнишки дажби с изтекъл срок на годност, стара техника и още, и още. 

В същото време семейството на заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Руслан Цаликов, например, притежава имущество за 4,3 милиарда рубли, а четиримата му пълнолетни потомци чрез фирмите си притежават големи парцели земя и офис площи. И това е само един от многобройните примери.

Руските дронове "Орлан" - направени с бутилки от минерална вода и лепило

Снимки и видеоклипове на руските дронове "Орлан" показват, че системата им за захранване с гориво използва ... обикновена бутилка за минерална вода, а камерата Canon на дрона е закрепена ... с велкро и лепило. Навигационният приемник МНП-М7, с който апаратът трябва да се ориентира с помощта на GPS навигационна технология, не е защитен от радиоелектронно въздействие, което позволява на украинската армия да улови дрона практически неповреден. В същото време един Орлан-10 струва на руския бюджет 100 000 долара и от тях са произведени поне 2000 бройки.

Миналата година Андрей Полшков, заместник-финансовият директор на компанията "СТД-Радикс", беше заловен в измама с доставката на компоненти за дронове Орлан-10. Заедно с директора на завода "Електроприбор" в Казан той бе обвинен в кражба на 446 милиона рубли от бюджета. Съдът ги пусна под домашен арест.

Милиарди рубли за зеле и моркови за Националната гвардия

През август 2018 г. Националната гвардия на Русия ("Росгвардия") е похарчила над 2 милиарда рубли за зеле, моркови и картофи от кримския завод „Дружба на народите“ на цена 2-3 пъти по-висока от пазарната на дребно, при все, че при доставка на едро би трябвало цената да е по-ниска. Скоро след като излезе тази информация от Росгвардия поискаха да се засекретят данните. През 2021 г. според публичните данни на СПАРК-Интерфакс става ясно, че да подписани нови договори със същия завод на стойност над 11 милиарда рубли.

Показателно е, че решението, с което заводът "Дружба на народите" става монополен доставчик на "Росгвардия", е подписано на 2 декември 2017 г. А на следващия ден собственикът на завода Борис Ванински и директорът на Националната гвардия Роман Гаврилов заедно с техните сътруднички са летели до Сейшелските острови с бизнес полет.

По-рано, през 2017 г., приходите на завода "Дружба на народите" са били 1,37 милиарда рубли. Но само след няколко посещения на Сейшелските острови компанията вече е спечелила 7 пъти повече - 9,8 милиарда. 

В крайна сметка, "Росгвардия" поиска от завода да възстанови 4,7 милиона рубли за доставката на продукти с ниско качество - почти една десета от общата сума на септемврийския договор, който е бил на стойност 48 милиона рубли. През 2019 година случаят отиде при Московския арбитражен съд и той постанови на "Росгвардия" да бъдат платени само 938 хил. рубли. При получаване на продуктите, както се посочва в съдебното решение, два пъти във военните части са откривани гнили картофи, моркови и други кореноплодни. 

Пет милиарда рубли откраднати за строежа на обекти на военното министерство

В края на 2020 г. руските следователи се заинтересуваха от дейността на Главното управление за разполагане на войските (ГУОВ), което е към Министерството на отбраната на Русия. Оказа се, че фирмата, която се е занимавала със строителството на специални съоръжения за военното ведомство, е замесена в измама с най-малко четири обекта. Сумата на кражбата се оценява на 2,89 милиарда рубли.

Официално единственият замесен по случая се оказва Андрей Епифанцев, бивш генерален директор на фирмата "М-Строй", която е извършвала строителни работи по държавния проект. До пролетта на 2021 г. към тези подозрителни обекти се добавят още четири, за които са откраднати около 1,94 милиарда рубли. Така общата сума набъбва до над 4,5 милиарда рубли, както се вижда от тази публикация на "Комерсант" от май 2021 г. Бившият началник на строителния отдел на ГУОВ също е сред обвиняемите по делото. По-късно, заедно с Епифанцев, той се съгласява да сътрудничи на разследването и свидетелства срещу Дмитрий Пипко, заместник генерален директор на "М-Строй".

Милиарди рубли за рутери

През 2019 г. Халил Арсланов, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, беше обвинен в измама в особено големи размери. Скоро друг генерал, Александър Оглоблин, свидетелства срещу него. Оказа се, че Оглоблин е трябвало да търси доставчици на оборудване и да договори надценка на цената. Така например, покупките на рутери чрез компанията "Воентелеком" са били с допълнителна такса от 20-25%. По тази схема са откраднати 1,6 милиарда рубли.

Основният акцент в измамата е поставен върху радиостанцията от ново поколение "Азарт", чиито цени са завишени двойно. Още в началото на 2022 г. разследването оцени щетите от покупката на 60 000 броя радиостанции на 6,7 милиарда рубли. През май Генералната прокуратура на Русия изпрати в съда обвинителния акт по делото "Арсланов". Самият генерал Арсланов, който е под домашен арест, не се признава за виновен.

Московски съд осъди по делото фигурантката Татяна Илиина, бивш генерален директор на компанията "ЕрСиАй", на три години затвор за измама в особено крупни размери при изпълнението на държавни договори с Министерството на отбраната, съобщи Интерфакс преди десетина дни. Присъдата не е окончателна, тъй като говорим за районен съд. Делото срещу Асланов тепърва ще тече по същество.

Милиарди за "недовършени" съоръжения

През 2013-2014 г. структурно звено на Министерството на отбраната на Русия е сключило държавни договори с компанията „Трест Моселектротягстрой“ на стойност над 65 милиарда рубли за изграждане на съоръжения за военно-десантните войски.  

Както установява военната прокуратура на Русия, по всички договори по сметките на компанията са преведени до 80% от общия аванс в размер на около 13,5 милиарда рубли. Тя обаче не е изпълнила задълженията си. През 2018 г. е образувано наказателно дело като през 2020 г. то е прехвърлено на следствения отдел на руското министерство на вътрешните работи. След това активните действия по разследването са прекратени. Важен факт е, че собственикът на "Трест Моселектротягстрой" Антон Абдурахманов е кръстник на военния министър Сергей Шойгу.

Важно е да се отбележи, че през 1997 г. именно с борбата с корупцията в Министерството на отбраната всъщност започва кариерата на Владимир Путин в президентската администрация. Смяната на министри, генерали и висши чиновници обаче не е успяла да спре злоупотребите в руската армия. Известните корупционни скандали потвърждават това, но то е само върхът на айсберга. Всички подобни шумни скандали в Русия завършват или с арест на фигуранти, или просто се закриват, заключава Антон Геращенко.

CNN: 10 от най-фрапантните примери за разхищение и злоупотреби на САЩ в Афганистан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа