Украинците хакнаха руската база данни "Децата на Донбас" и идентифицираха замесените в отвличането на деца в Русия

4530
Украинците хакнаха руската база данни "Децата на Донбас" и идентифицираха замесените в отвличането на деца в Русия
Снимка: Getty Images

Украински хакери от организацията KibOrg, обединяваща IT специалисти и журналисти, са разбили руската база данни „Децата на Донбас“, която съдържа обширна информация за украинските деца, отвлечени в Русия. 

Базата данни съдържа регистър на децата, които са били незаконно отведени от окупираната част на Донецка област, списък на вече дадените за осиновяване деца и списък на кандидат-осиновителите, настойниците и попечителите. Отделно руснаците и техните колаборационисти са се постарали да съставят и пълен списък на деца, намиращи се в трудни житейски обстоятелства очевидно като потенциални жертви на по-нататъшния трафик.

Събирани са лични данни за децата, добавяни в списъците

ОЩЕ: Хиляди украински деца са отведени в Беларус и подложени на руска пропаганда

В разследването, публикувано на 23 август, екипът е проучил документите, качени в базата, и е установил, че за всяко дете от окупираните от Русия територии, руските власти са се постарали да съставят пълен въпросник с цялата лична информация, придружена със снимки. Информацията съдържа данни за роднините, номер и серия на актовете за раждане и физически белези като ръст, цвят на очите и косата, заболявания, черти на характера.

„Повече от половин терабайт информация от областните „служби по въпросите на семействата и децата“, включително доказателства за отвличането на украински деца, бяха прехвърлени за анализ на украинските правоприлагащи органи. Събраните материали ще бъдат приложени и към наказателното производство на Международния наказателен съд в Хага, който в началото на 2023 г. издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова", се посочва в съобщението на KibOrg.

Събрана е и информация за имотите, принадлежащи на изведените деца

Разследването отбелязва, че след проучване само на част от документите са се потвърдили случаи, когато руски съдилища установяват, че дете е останало без родителска грижа и на него незабавно му е бил определян настойник в Русия. Аналогично и случаи, при които деца с живи родители или настойници са били умишлено добавяни в тези списъци. Руснаците с помощта на колаборационистите са съставили и списък на недвижимите имоти, които може да принадлежат на депортираните деца.

Още: Русия е отвлякла 700 000 украински деца (ВИДЕО)

Връзка с израелска организация и антиукраински наративи

"Сред многото документи открихме и разпечатка на имейл с заглавие "Израел". В съобщението се съдържа молба да се изпратят снимки на деца, загинали в периода 2021 - 2022 г., изпратена до тогавашния окупационен „кмет" Иващенко. Адресатът е така нареченият „Израелски антинацистки фронт", пишат от KibOrg, цитирани от "ГОРДОН". 

Екипът е проучил дейността на тази организация и се оказва, че тя е публикувала в руските пропагандни медии антиукраински наративи именно по така широко тиражирана от руснаците тема за "Алеята на ангелите" - мемориал, издигнат в Донецк в памет на децата, убити по време на военните действия през 2015 г., за които се твърди, че са избити от украинските "бандеровци".

Последователите на организацията „Израелски антинацистки фронт" записват видеа, в които отричат руската агресия в Украйна, а също така организират митинги в Израел в подкрепа на путинската война. Освен това те са организирали и протести с искане за експулсирането на украинския посланик и са призовавали премиера Бенямин Нетаняху да не доставя оръжие на Украйна. Техни активисти са посетили и окупираната Луганска област на Украйна, за да подкрепят руските военни.

ОЩЕ: Русия депортира още 300 украински деца, отвежда ги чак в Чувашия

Украинските хакери са се добрали и до информация за замесените в отвличането на украински деца от Мариупол. Те оповестяват техните имена като сред тях са: 

- Светлана Майборода, директор на т. нар. "Държавна служба за семейството и децата на ДНР (сепаратистката непризната Донецка народна република)";

- Константин Иващенко, депутат от Мариуполския градски съвет, назначен от окупаторите през април 2022 г. за „кмет“ на Мариупол;

- Олег Моргунов, бивш полковник от полицията, преминал на страната на сепаратистите през 2015 г.

ОЩЕ: Киев успя да върне в Украйна 14-годишно депортирано момиче, което Русия заплашваше със съд (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа