Украинците откриха в ирански дрон компоненти от над 30 западни компании, даже и украински

5480
Украинците откриха в ирански дрон компоненти от над 30 западни компании, даже и украински
Снимка: Getty Images

Украйна се натъква на доста интересни детайли в иранските дронове камикадзе, които редовно сваля, след като руснаците ги използват за атака. Компоненти от над 30 западни компании са били открити в един такъв безпилотен летателен апарат – Шахид-136, съобщават разследващи от проекта „Trap Aggressor“, работещи в партньорство с Независимата антикорупционна комисия на Украйна (NACO).

Конкретният дрон е бил свален от украинската армия на 13 октомври над морето в региона на черноморското пристанище Одеса. В резултат на падането, бойната част на оръжието е изгубена. Останалите детайли не са били повредени.

Спря ли Иран дроновете си за Русия? Путин говори по телефона с иранския президент

Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Ебрахим Раиси обсъдиха по телефона "актуални въпроси от двустранния дневен ред",...

От средата на септември руснаците атакуват цивилното население на Украйна с ирански безпилотни самолети. Преди време секретарят на Украинския съвет за национална сигурност Олексий Данилов загатна, че украинците намират „интересни неща“ от технологична гледна точка в свалените дронове. За това говорят и данни от местния информационен източник „Труха“, според които в друг вид ирански дрон – Mohajer-6, е била открита оптика, произведена от израелската компания Ophir Optronics Solutions.

Що се отнася до Шахид-136, той се произвежда от Иранската авиационна промишлена компания (HESA). Теглото на дрона е около 200 килограма, 40 от които са в бойната част. Взривният заряд и оптиката за точна атака са разположени в предната част на дрона. Камикадзетата се изстрелват от камиони със залпов огън и могат да летят със скорост над 185 км/ч. Руската армия преименува безпилотния самолет на Геран-2, за да прикрие иранския произход на това оръжие.

Украинските разузнавачи разглобяват внимателно сваления Шахид-136 и установяват, че почти всички компоненти, както и при другите ирански безпилотни самолети, са с американски или европейски произход. Единствената част, която е местно производство, е двигателят.

„Пълнежът“ на Шахид-136, както го описват от „Trap Aggressor“, се състои изцяло от чуждестранни компоненти. Украинските шпиони успяват да идентифицират повече от 30 европейски и американски компании. Повечето от детайлите са от САЩ. Сервозадвижването е от американската Hitec USA Group, захранващите елементи - от японската Panasonic, керамичната антена - от канадската Tallisman. Контролното табло е сглобено от японски и американски части. Захранващата платка пък е от немски и китайски елементи. Блокът за управление е на руския завод "Западприбор".

Платките, процесорите за цифрови сигнали, приемо-предавателите, драйверите и приемниците са произведени от печално известната компания Texas Instruments, която продължи да работи в Русия след анексирането на Крим и руската агресия в Донбас през 2014 г. Миналия месец, след излизането на материала на „Trap Aggressor“ за руските ракети „Искандер“, който разкри и подробности за тяхното производство, Texas Instruments най-накрая успя да отговори на въпроса дали продължава да търгува с Руската федерация. Компанията заяви, че не доставя нищо директно на руския пазар.

Съветник на Зеленски призова за удари по иранските заводи заради доставките на дронове за Русия

Трябва да се действа по-сурово срещу иранския режим, който доставя оръжие на Русия, за да убива цивилни украинци. Това каза Михайло Под...

Texas Instruments дори обеща да премахне от своя уебсайт всички препратки към Русия - адрес на московския клон и телефонен номер. Но не всичко беше изтрито. Вместо това компанията добави: "Ако имате нужда да се свържете с нас в държава, която не е посочена по-горе, моля, свържете се с нашия център за поддръжка на клиенти".

Украинското разузнаване идентифицира и украински части в дрона - електрически релета, произведени от Харковския държавен завод "Радиореле".

Понастоящем предприятието "Радиореле" е подчинено на Държавния фонд за собственост на Украйна. През 2020 г., поради неефективно управление, то е обявено за приватизация. До момента обаче не е намерен инвеститор, а директорът Анатолий Донец, който е начело от 2007 г., продължава да управлява нерентабилния актив. През 2020 г. в интервю пред местни журналисти Донец се оплаква, че още през 2016 г. са загубили най-големия си пазар за продажби - Русия.

„По този начин той всъщност потвърждава, че до този момент украинското държавно дружество е осъществявало търговия със страната агресор. И по този начин вероятно украински части са се озовали в иранските оръжия, които сега разрушават нашите градове и убиват цивилни граждани“, казват от проекта „Trap Aggressor“.

Компанията производител на Шахид-136 е иранската Oje Parvaz Mado Nafar Company (MADO). Специализирана е в производството на компоненти за безпилотни летателни апарати, както и във вноса и износа на търговски стоки. Според Министерството на финансите на САЩ MADO е закупила двигатели за дронове за организации, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). На 29 октомври 2021 г. финансовото министерство във Вашингтон наложи санкции на дружеството и неговите директори за закупуването на двигатели и части за иранската военна промишленост, като замрази активите му под юрисдикцията на САЩ. Същите санкции се прилагат спрямо чуждестранни страни, които улесняват трансакциите на организацията или ѝ помагат по друг начин.

В Украйна създадоха приложение за телефон в помощ на ВСУ за сваляне на руски ракети и ирански дронове

Украински програмисти създадоха приложението "eПВО" (електронно ПВО или електронна противовъздушна отбрана), пише Настоящее время. С не...

Преди дни САЩ наложиха санкции на още няколко компании, които според тях участват в производството и доставките на ирански дронове за Русия, използвани за нападения срещу цивилни цели в Украйна. Под наказателните мерки попадна и центърът за изследвания „Шахид авиейшън индъстрис“, който се смята, че стои зад проектирането и производството на безпилотните апарати.

Експерти от Независимата антикорупционна комисия са изпратили повече от 35 писма до всички компании, чиито данни са открити в иранските дронове. До момента са получени само 3 отговора. Адвокатът на комисията разкрива, че в отговорите присъстват предимно оправдания и обещания, че се предприемат мерки.

Вижте цялото разследване на „Trap Aggressor“:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа