Украйна срещу Русия: Дело заради Донбас в международния съд, който Путин хвалеше

2361
Украйна срещу Русия: Дело заради Донбас в международния съд, който Путин хвалеше
Снимка: Getty Images

Украйна ще се изправи срещу Русия пред най-висшата съдебна инстанция на ООН с обвинение срещу Кремъл, че е подкрепял промосковски бунтовници в продължение на години преди пълномащабната инвазия миналата година, предаде АФП.

Киев и Москва ще изложат аргументите си пред съдиите в Международния съд (МС) в Хага по дело, което първоначално бе заведено от Украйна през 2017 година, посочва БГНЕС. Оттогава Украйна заведе отделно дело, свързано с руското нахлуване през февруари 2022 г., като обвини Москва в планиране на геноцид. По това дело МС нареди на Русия да спре инвазията.

Русия ще обяви за издирване съдиите от Хага, издали заповедта за арест на Путин

Следственият комитет на Русия ще обяви за издирване прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, издали заповедта...

Адвокатите на Украйна ще говорят днес от 10:00 часа местно време (това е и българското време), а тези на Русия ще се обърнат към съда в четвъртък, се казва в изявление на МС. След това Украйна ще отговори на 12 юни, а Русия - на 14 юни.

Международният съд е създаден след Втората световна война, за да разглежда спорове между държавите - членки на ООН. Решенията му са задължителни, въпреки че не разполага със средства за прилагането им.

ВИДЕО: Путин хвали Международния съд на ООН като гарант за правосъдие

Украйна твърди, че Русия е нарушила конвенциите на ООН за финансиране на тероризма и за расовата дискриминация, и търси обезщетение за нанесени щети заради нападенията на промосковските бунтовници в Източна Украйна от 2014 г. насам. Около 14 000 души загинаха през осемте години на насилие преди инвазията през 2022 г.

Украйна твърди, че Русия е доставяла оръжия и парични средства на бойците зад сепаратисткото въстание, избухнало след свалянето на проруското правителство в Киев от проевропейски протести в началото на 2014 г.

Путин на съд в Хага? Най-важните въпроси и отговори

Международният наказателен съд (МНС) издаде две заповеди за арест – срещу руския президент Владимир Путин и срещу пълномощничката...

ОЩЕ: Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник

Обвинения във военни престъпления

Русия отрича всякакви връзки с бунтовниците. След инвазията тя вече държи голяма част от територията, където е имало сражения и където са командвали сепаратистите.

Сред загиналите в Източна Украйна са 298 души, загинали при свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур с произведена в Русия ракетна система "Бук" над бунтовническа територия през юли 2014 г. Миналата година нидерландски съд постанови, че Москва е контролирала пряко бунтовниците, като осъди задочно двама руснаци и един украински сепаратист на доживотни присъди заради MH17: Съд в Хага наказа с доживотен затвор двама руснаци и украинец за свалянето на полет MH17

Международните следователи заявиха отделно през февруари тази година, че има "сериозни индикации", че руският президент Владимир Путин лично е одобрил доставката на ракетата, свалила пътническия самолет.

Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата скамейка

Не е изключено в даден момент Владимир Путин да се окаже на подсъдимата скамейка в Хага. Това заявява главният прокурор на Международни...

Русия е изправена пред серия от съдебни искове в Хага във връзка с конфликта в Украйна. Международният наказателен съд (МНС), независим трибунал за военни престъпления, който също като МС е базиран в холандския град, издаде заповед за арест на Путин през март. МНС обвинява Путин във военно престъпление, изразяващо се в незаконно депортиране на деца от окупираните райони на Украйна в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com