В мрежата се появиха кадри от гроба на Пригожин, близък до "Вагнер" канал ги обяви за фалшиви

7289
В мрежата се появиха кадри от гроба на Пригожин, близък до "Вагнер" канал ги обяви за фалшиви
Снимка: Getty Images

Погребението на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се състоя "в тесен семеен кръг". Това съобщават от Concord Management, компанията, собственост на Пригожин. Оттам не уточняват кога точно се е състояла церемонията.

"Желаещите да се сбогуват могат да посетят Пороховското гробище" в Санкт Петербург, добавиха от пресслужбата на Concord. Според руската медия MSK1 Пригожин е бил погребан на гробището около 16 часа местно време във вторник. "Така пожелаха роднините", казаха от гробището в отговор на въпроса на MSK1 защо мястото на погребението не е било съобщено преди това.

Независимият руски информационен бюлетин Агентство съобщи , че на погребението са присъствали около 30 души. Според информацията, на церемонията не е имало хора във военна униформа, според служител на гробището. "Бяха 20-30 души. Само роднини, познавам ги. Церемонията продължи 40 минути. Всички бяха в цивилни дрехи", казва присъствал на погребението. "Не видях военни. В бранша съм повече от 30 години, нищо необичайно за мен, просто VIP погребение. Те не са първите и най-вероятно не са последните", казва служителят.

Още: Руски депутат: ЧВК "Вагнер" ще престане да съществува

Видео и снимки, разпространени в социалните мрежи, показват, че Пригожин изглежда е погребан до баща си. Изображенията, анализирани от CNN, показват надгробен камък до мястото на погребението на Пригожин, който гласи: "Виктор Евгениевич Пригожин 1935-1970 г." Вече беше известно, че баща му се отива от този свята, когато Пригожин е все още момче.

Въпреки това от Телеграм канала Кепка Пригожина обявиха, че тези снимки са фалшиви. "Скъпи приятели. Още веднъж обръщаме внимание на факта, че в медиите и блоговете се появиха огромно количество фалшификати и фейкове, които нямат нищо общо с реалността. Моля, не разпространявайте непроверена информация", написаха в канала, който се счита близък до основателя на "Вагнер".

Още: "Вагнер" след Пригожин: Бизнесът в Африка ще се запази

"Информацията за сбогуването с Евгений Викторович на Университетския насип не е вярна. Прощаването с Евгений Викторович се състоя в тесен формат. Желаещите да се простят с него могат да посетят Пороховското гробище", написаха още оттам.

Смъртта на Пригожин беше потвърдена от руски следователи в неделя. Той беше сред 10-те загинали, когато самолетът им се разби миналата седмица. Катастрофата стана точно два месеца след като Пригожин - който някога беше наричан "личен готвач" на президента Владимир Путин, поведе въоръжено въстание срещу руския лидер. Пригожин, чиито бойци осигуриха някои победи за Кремъл на бойното поле, нееднократно критикуваше военното ръководство на страната заради начина, по който водят войната в Украйна.

Още: Първи версии за евентуален наследник на Пригожин (СНИМКИ)

По-рано от Кремъл обявиха, че решенията за погребението на Пригожин ще бъдат взети от семейството му и че това е личен въпрос. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изключи присъствието на Путин на церемонията.

Във вторник е било и погребението на Валерий Чекалов, който организира логистиката на Вагнер. Той е бил положен в гробището Северное в Санкт Петербург. По-рано CNN съобщи, че има полицейска охрана и затваряне на пътища близо до друго от градските гробища –Серафимовско. Това породи спекулации, че лидерът на „Вагнер“ може да бъде погребан там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Мъжът, прострелял Роберт Фицо, остава в ареста

Руски петролни мощности пак горят, атака в Крим и по руско военно летище (ВИДЕО)

ООН обяви колко души са напуснали Рафах от началото на войната

Десетки кадировци са унищожени: Резултатът от удар на Украйна по украинска болница (ВИДЕО)

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа