Валс: Във война сме, терористите използват бежанската вълна

5533
Валс: Във война сме, терористите използват бежанската вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Мозъкът на терористичните атаки в Париж използва бежанската криза, за да се докопа до Европа. Това каза френският министър-председател Манюел Валс и поясни, че част от заподозрените за клането във френската столица също са използвали бежанската криза, предаде БГНЕС.

И ако не е била тя, е нямало как да достигнат до страната. Валс призова Европейският съюз да поеме контрола за границите си и предупреди, че в противен случай Шенгенската зона ще бъде в опасност.

„Мозъкът на кървавата атака в Париж Абделхамид Абаауд е успял да се завърне в Европа от Сирия, след като е избягал от Белгия. Това е станало през територията на Гърция, откъдето той е потеглил към Европа“, каза Валс.

Той призова страните, които граничат с Франция, сериозно да осъзнаят своята отговорност за контрол на границите. Само през тази година в Европа пристигнаха над 800 000 мигранти. Манюел Валс заяви, че част от парижките нападатели са използвали тази ситуация.

„Ние не знаем как Абаауд е влязъл във Франция“, призна самият премиер. Той каза още, че е възможно да има групи, които са свързани с атентатите от 13 ноември и те да са още активни.

„Това, което искам да кажа на французите, че ние сме във война. Да, Франция е във война. На нас ни бе обявена война от една организирана терористична армия от джихадисти, която вече извърши няколко терористични нападения. Част от тях бяха предотвратени това лято, но ние винаги сме предупреждавали, че няма нулева опасност. Винаги сме казвали, че е възможно да има нови атентати както тук във Франция, така и в чужбина. И понеже сме в условията на война, ние взимаме извънредни мерки. Ние ще ударим този враг, за да го унищожим както в Сирия, така и в Ирак. Ние ще отговорим на тези атаки с голяма решителност. Искам да кажа на нашите сънародници, че имаме волята да унищожим тези терористи и ще ги унищожим. Ще спечелим тази война“, категоричен е френският премиер пред телевизия ТФ1.

Междувременно френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че властите в Париж не са получили информация от останалите европейски държави за Абаауд, независимо от факта, че той е известен джихадист и за него има международна заповед за арест.

Агенция Франс прес съобщи, че мароканските спецслужби са подали информация на своите френски колеги за организатора на клането в Париж, при което загинаха 129 души и стотици бяха ранени. Именно тази информация е помогнала на френската полиция да открие скривалището на Абаауд в Париж, където той бе убит в сряда сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа