Великобритания не изключва по-строги антируски санкции

2190
Великобритания не изключва по-строги антируски санкции
Снимка: БГНЕС

Обединеното кралство не изключва възможността за нови санкции срещу Русия, ако конфликтът в Украйна ескалира. Това предупреждение отправи британският външен министър Лиз Тръс, като увери, че Лондон разполага с "дълъг списък" на хора, близки до руското ръководство, за които се твърди, че са замесени в подобни действия.

"Неведнъж ние и нашите съюзници сме заявявали, че всяко по-нататъшно нахлуване ще доведе до тежки последици. Сега Русия е решила да остави дипломацията настрана и ние имаме моралното право да покажем солидарност с Украйна и да демонстрираме, че когато казваме нещо, го мислим сериозно", пише Тръс в колона, публикувана днес във в. "Таймс".

Великобритания със санкции срещу руския олигарх, който щеше да строи "Южен поток" в България

Великобритания налага санкции на 5 руски банки. Банките, чийто авоари се замразяват, са Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvya...

"Наложихме най-строгия си режим на санкции срещу Русия. Нищо не може да бъде изключено. Първата вълна [на ограниченията] е насочена към лица и компании, които са най-близо до Кремъл", обясни ръководителят на британското министерство на външните работи.

Вчера Борис Джонсън обяви, че Лондон ще замрази активите на банка "Россия", "Промсвязбанк", "Индустриална спестовна каса", "Генбанк" и Черноморската банка за развитие. На Генадий Тимченко и Борис и Игор Ротенберг бяха наложени лични санкции. След това Джонсън беше критикуван както от съпартийци от Консервативната партия, така и от опозицията, че е приложил твърде меки санкции спрямо Русия.

Тръс увери, че британското правителство "има дълъг списък на онези, които са съучастници в действията на руското ръководство". Министърът повтори, че Лондон ще наложи санкции срещу руските депутати, които са гласували за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), и ще забрани всякакъв бизнес с тези територии. В случай на ескалация тя заплаши да наложи забрана за износ на високотехнологични продукти за Русия, да наложи санкции върху руския държавен дълг и търговия в опит да се изолира Русия от световната икономика.

Министърът изтъкна, че във вторник е провела телефонен разговор с колегите си от Групата на седемте с цел "постигане на съгласие по нов пакет [санкции]". "Това ще бъде началото на тясно координирани усилия за засилване на натиска [върху Москва]", отбеляза ръководителят на британската дипломация, като обеща, че тя ще работи в синхрон със САЩ и другите страни от НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа