Украинската контраофанзива буксува. Готов ли е Западът, ако тя се провали?

9472
Украинската контраофанзива буксува. Готов ли е Западът, ако тя се провали?
Снимка: Getty images

Не можем да повторим външнополитическите грешки, които направихме, след като Путин анексира Крим през 2014 г., пише британският The Telegraph.

Времето за Украйна изтича. Боевете се водят вече година и половина и сега въпросът не е дали западният съюз ще се разклати, а кога ще се случи това. Макар Франция и Германия да направиха необходимите предупреждения и дори прехвърлиха част от военна си техника в Украйна, те си останаха партньори по принуда още от самото начало. Техните лидери често изглеждаха много по-загрижени да намерят път за оттеглянето на Владимир Путин, отколкото да изтласкат войските му от Украйна. Зависимостта от руската енергия и склонността към пацифизъм сред западноевропейските политически класи ги накараха дълго да пренебрегват нуждите на своите въоръжени сили и сега се страхуват от ескалация.

Като страна, която е предоставила лъвския дял от подкрепата за Украйна, Съединените щати са тези, които решават хода на конфликта. Още от първите дни на военните действия, Байдън също забавя времето, предоставяйки дозирана помощ на Украйна, за да продължи да се бори, без да може да спечели. Още: Не достигат войници: Русия за първи път изпраща части от 25-а армия в Украйна

Подобно на своите западноевропейски съюзници, Байдън също е ефективно възпиран от заплахите на Путин за разширяване на конфликта. Страхливостта и загрижеността, че свръхнапрежението може да провокира Путин, обясняват нежеланието на Байдън да изпрати на Украйна така необходимите оръжия, включително бойни самолети и ракети с голям обсег, и твърдото му противопоставяне за присъединяването на Украйна към НАТО.

Сега социологическите проучвания в Европа и Съединените щати показват, че обществената подкрепа за по-нататъшна военна помощ на Киев постепенно избледнява. Според едно скорошно проучване вече под 50% от американците подкрепят идеята за допълнително финансиране на Украйна. Това отчасти отразява слабия напредък на украинците в тяхното контранастъпление.

По-рано западни военни анализатори и медии очакваха, че през лятото Киев ще може да повтори удивителните победи, които спечели миналата есен в района на Харков и Херсон. Сега хората се чудят каква възвръщаемост ще получат за парите си и дали значителните инвестиции, направени от техните държави, ще доведат до някакви конкретни резултати, пише още The Telegraph.

Корупцията

Освен това има нарастваща загриженост относно ширещата се корупция в Украйна.Чуват се и гласовете на онези, които се противопоставят на американското и европейското участие в конфликта, които само засилват корупцията. Проблемът с нея наистина трябва да бъде разгледан, но той не засенчва първостепенния стратегически интерес на Запада да попречи на Русия да спечели войната. Още: Как Пентагонът оценява напредъка на украинската контраофанзива?

Зеленски несъмнено е наясно, че наближава повратна точка в западната подкрепа и последните му действия издават тревогата му. Например той изпрати в затвора корумпирания олигарх и бивш губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойски, който отдавна му беше съюзник.

Зеленски уволни и министъра на отбраната Алексей Резников в разгара на военните действия, отново на фона на обвинения в корупция. Премахването на Резников може да сигнализира за предстоящи промени във военната стратегия на Украйна.

Нужно е още оръжие

Нищо от това обаче няма да помогне за съществена промяна на ситуацията. Никакви корекции в стратегията няма да могат да обърнат хода на въоръжения конфликт, освен ако обемът на военната помощ не се увеличи значително.

Независимо дали проблемът с корупцията в Украйна ще бъде решен, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и, което е по-важно, Байдън рано или късно ще започнат да оказват натиск върху Киев, принуждавайки го да се съгласи на отстъпки. Байдън каза това миналото лято, когато написа, че САЩ въоръжават Украйна не тя да победи Русия, а за да може Киев "да се бие на бойното поле и да заеме възможно най-силната позиция на масата за преговори".

Путин, най-вероятно, ще сътрудничи - въпреки че и това не може да бъде сигурно - само при условие, че запази всички анексирани територии. Още: Путин с невероятно заключение: Не можем да спрем войната, защото Украйна си прави контранастъпление (ВИДЕО)

Разбира се, това ще бъде катастрофа за Украйна, но ще бъде и поражение за НАТО. Що се отнася до Путин, за него това ще бъде победа, която може да го подтикне към по-нататъшни действия, насочени срещу Украйна и Запада.

Ако нещо подобно се случи, един унизен Запад ще има нужда от надеждна стратегия за ограничаване на щетите. Това ще изисква натрупване на сили на НАТО, нещо, което членовете на Алианса от двете страни на Атлантическия океан отдавна приемат с лека ръка. Например, няма индикации, че Германия планира бюджет, за да изпълни необходимия праг на военните разходи от 2% от БВП. А Великобритания продължава да съкращава и без това малката си армия.

Санкции, санкции, санкции

Втората посока би била продължаване на войната срещу руската икономика, за да се подкопае способността на Кремъл да се превъоръжава. Ще бъде много трудно да се направи това. Няма съмнение, че всяко мирно споразумение ще включва премахване на санкциите, така че е необходимо да се измислят по-сложни начини за смачкване на руската военна икономика. Ще трябва сериозно да се проучи въпросът за забрана на доставките на оръжие от Иран и Северна Корея, които също представляват заплаха за Запада.

Друг важен фокус е подкрепата на Запада за граждански искове срещу замразени руски активи, които в момента възлизат на около £600 милиарда по целия свят. Пример за това са действията на британската инициатива с нестопанска цел PayBack4Ukraine, която се опитва да конфискува тези активи чрез съдилищата, за да изплати репарации на жертвите на боевете в Украйна. Тази форма на „правна война“ може да промени хода на събитията, подрязвайки крилете на Русия, както и да изпрати ясно послание, че агресията няма да бъде толерирана от държави като Китай и Иран. Още: Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

Необходим е обаче стратегически подход, включително създаването на международен трибунал, специално предназначен да се занимава с подобни случаи. И то така, че след отмяната на санкциите ефектът им да е максимален, необходимо е трибуналът да бъде учреден още преди началото на мирните преговори.

Ако Западът не може да намери смелостта да помогне на Украйна да спре анексирането на територии от страна на Русия, тогава той трябва да планира бъдещите си действия сега, за да не повтори грешките, които допусна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и които доведоха до началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Автор: Ричард Кемп

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари