Вярно ли е, че Зеленски си е купил две яхти?

7555
Вярно ли е, че Зеленски си е купил две яхти?
Снимка: president.gov.ua

Финансовата подкрепа и доставките на оръжие за Украйна отново са голяма тема за световната политика. "В стратегически план Западът все още стои зад Украйна, но точно тази година се намираме във важна повратна точка", казва Юлия Смирнова, експерт по дезинформацията в Института за стратегически диалог. Тя е убедена, че Русия се опитва да подкопае солидарността с Украйна с помощта на дезинформация и пропаганда.

Една от основните цели на дезинформационните кампании е украинският президент Володимир Зеленски. "Зеленски е символ на Украйна, символ на украинската съпротива, поради което много атаки са насочени лично към него", посочва Смирнова. Роман Осадчук, който изследва руската дезинформация за американския мозъчен тръст Atlantic Council, потвърждава думите ѝ. "Ако опетниш имиджа на Зеленски, опетняваш и имиджа на Украйна."

Проучванията на ДВ също показват, че Володимир Зеленски и семейството му многократно са били обект на антиукраинска дезинформация. През последните месеци се разпространяват неверни твърдения за предполагаемия разточителен начин на живот на Зеленски и съпругата му. ДВ провери фактите за две скорошни твърдения, които набраха голяма популярност.

Още: Украинските сили напуснаха Ласточкино, укрепват се на нови позиции

Зеленски е купил две луксозни яхти за милиони долари

Твърдение: Володимир Зеленски е купил две яхти на стойност 75 милиона долара, твърдят многобройни потребители на социалните медии. Разпространяват се и предполагаеми доказателства за покупката.

Проверка на фактите на ДВ: невярно

Според твърдението, което се разпространява основно в САЩ, Зеленски не използва парите от американската помощ за Украйна, за да защитава страната си от Русия, а за да води "екстравагантен начин на живот". Публикациите за това се радват на голям интерес. Един пост в платформата Х, публикуван през ноември, има повече от четири милиона преглеждания. Твърдението обаче не отговаря на истината - и двете яхти все още се продават.

Още: Отличник: Пропагандист №1 на Русия прибира милиарди рубли от бюджета за възхвала на Путин

Предполагаемите договори за покупко-продажба, които се разпространяват онлайн, и които трябва да доказват, че украинският президент е купил яхтите с имена "Lucky Me" и "My Legacy", са фалшиви. И двете все още се продават, както показва едно просто търсене в Google.

Според фалшивите документи яхтите са продадени съответно на 18 и 25 октомври от "Mediterranean Yacht Brokers Association" (MYBA) на доверениците на Зеленски Борис и Серхий Шефир - дори не на самия украински президент. Организацията обаче вече не се нарича така - през 2008-а година тя променя името си на "MYBA The Worldwide Yachting Association". Освен това в момента нейното лого е различно от показаното в документите. Чрез търсенето по изображения в Google намерихме стария непопълнен документ, използван за фалшификацията. Той е качен в мрежата преди седем години.

Въпреки това трябва да се отбележи, че спрямо Зеленски и Серхий Шефир действително имаше обвинения в корупция. В "Досиетата "Пандора" международен екип от журналисти разкри, че Зеленски е продал на Шефир дял в офшорна компания на един от британските Вирджински острови, преди да стане президент през 2019-а година. До момента никой от двамата не е коментирал обвиненията.

Купила ли си е Олена Зеленска бижута на стойност 1,1 милиона долара?

Още: Денков видя ужаса, причинен от руските ракети в Киев (СНИМКИ)

Твърдение: "Съпругата на Зеленски е похарчила 1 100 000 долара за покупки в Ню Йорк, когато е посетила Съединените щати заедно със съпруга си, надяващ се на по-нататъшната подкрепа на Вашингтон", се твърди в онлайн статия и различни публикации в социалните мрежи.

Проверка на фактите на ДВ: невярно

Докато Зеленски се бори за подкрепа на Украйна от страна на САЩ по време на Общото събрание на ООН през септември 2022-а година, съпругата му харчи 1,1 млн. долара за бижута в бутик на луксозната марка "Cartier". Бивша служителка на магазина на име Букари Уедраого забелязала това и взела със себе си предполагаемото доказателство за покупката. В публикация в Инстаграм тя разказва за срещата си със Зеленска, която се била държала скандално. Доказателството за покупка обаче е фалшиво, а историята - измислена.

В профила в Инстаграм на предполагаемата бивша служителка на "Cartier" няма никакви други публикации. Освен това няма никакви индикации, че той действително принадлежи на Букари Уедраого. На актуалната профилна снимка е изобразен руският президент Владимир Путин.

Още: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

Според предполагаемото доказателство за покупка Олена Зеленска била купила бижутата на 22-и септември в магазин на "Cartier" на Пето авеню в Ню Йорк. Това обаче не е възможно, тъй като снимки информационни агенции доказват, че тя тогава е била в Отава със съпруга си.

Освен това проучване на организацията за проверка на фактите "Open" показва: жената, която твърди, че е видяла Зеленска да пазарува в магазина в Ню Йорк, всъщност не е бивша служителка на "Cartier" в Ню Йорк, а притежава магазин в Русия.

Документите на Кремъл показват: Зеленски е главна цел на дезинформационните кампании

И двете неверни твърдения предполагат, че Зеленски щедро харчи пари, докато се води война, и че подкрепата за Украйна трябва да бъде поставена под въпрос. "Тази дезинформация тръгва първо в социалните мрежи, в профилите на предполагаеми журналисти и информатори, които всъщност не съществуват. А след това се поема, подхваща и разпространява от прокремълските и руските държавни медии", обяснява Юлия Смирнова.

Още: Киев: Близо 28 хиляди украинци са в руски плен

Наскоро американският вестник "Вашингтон пост" съобщи за изтекли над 100 документа от Кремъл, които доказват, че Москва води мащабна пропаганда срещу Зеленски с цел да раздели и дестабилизира украинското общество. Според Роман Осадчук крайната цел е отслабване на международната подкрепа за Киев. Експертът предполага, че в бъдеще антиукраинската дезинформация само ще се засили: "Тя ще продължи и Зеленски ще става все по-голяма мишена".

 

Източник: Дойче веле

Руски военни тренират разстрел на украински военнопленници, твърди германски журналист (ВИДЕО, 18+)

Жега на фронта в Украйна: Зеленски каза кое е най-голямото разочарование (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа