Войната в Украйна: Русия де факто заяви намерение да анексира Донбас, но не само

7436
Войната в Украйна: Русия де факто заяви намерение да анексира Донбас, но не само
Снимка: Getty images

Военните действия в Донбас не стихват, но и няма някаква особена промяна. Най-горещата точка е Северодонецк и региона наоколо - руснаците използват главно артилерия в опита си да поставят под пълен контрол града, както и да форсират река Сиверски Донец на ключови места като Тошкивка, съобщава във Фейсбук Генералният щаб на украинската армия.

В дневния си анализ, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната се позовава на Telegram канала  на руския военен кореспондент Саша Коц, където е публикувана карта на "нова Украйна". Картата е показана на Икономическия форум в Санкт Петербург, който масово беше бойкотиран от Запада. Картата показва завладени и окупирани украински земи от руснаците, разделени на "руски териториални единици" и подсказва, че Путин иска да присъедини директно украинска земя към Руската федерация. А Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, казва, че редица данни сочат, че Москва ще опита да присъедини Донецка област към Руската федерация до 1 септември. Андрюшченко е категоричен, че вече няма Донецка народна република - цялото административно управление е в руски ръце, а Донецк, Луганск и Херсон са разглеждани от руската образователна система като руска територия. А от Пентагона смятат, че руският президент Владимир Путин все още се надява да завладее цяла Украйна, но това е все по-малко вероятно да се случи. В тази насока поредна подсказка е поведението на Дмитрий Рогозин, който пак пише в Twitter как Русия трябвало "да приключи" с Украйна. Рогозин е създател на една от първите националистически партии в Русия.

Има и слухове, че Русия ще увеличи възрастта за активна военна служба до 49 години (от 40). Ако се случи, това ще е нов знак за проблемите на руската армия в жива сила.

Междувременно Русия заяви, че ще даде шанс на украинските бойци, скрити в химическия завод "Азот" в обкръжения град Северодонецк, да се предадат. Днес, 15 юни, ще бъде осигурен хуманитарен коридор за евакуация на част от стотиците цивилни, попаднали в капан с тях (около 500 души по различни оценки). Цивилните ще бъдат транспортирани до сепаратисткия регион Луганск, съобщават от руската армия. Руски Telegram канали твърдят, че "Азот" е напълно обкръжен от руски войници, но това не може да бъде потвърдено от независими източници.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков пък подчерта, че няма никакво развитие в преговорите за мир с Украйна, защото Киев не отговорил на нито едно руско предложение. Имало само неофициални телефонни разговори.

В Херсонска област са унищожени 2 склада с оръжие на руснаците, включително 60 военно-технически обекта (3 гаубици, 19 БТР-а и 33 други военни автомобила), както и са убити 70 руски войници.

Съединените щати са доставили на Украйна всички 108 обещани гаубици M777 и над 220 000 снаряди за тях. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол.

Според него, Киев изпитва "недостиг на боеприпаси" за артилерията, особено за калибър 152 мм. "В ранните етапи на войната ние се съсредоточихме върху това да ги снабдяваме колкото се може повече с такива боеприпаси, които са налични в страните, които някога са били част от Варшавския договор, а сега се намират на източния фланг на НАТО", заяви Кол, говорейки на конференция на базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност. "Стана трудно да се постигне това, след като нивата на боеприпасите [на разположение] намаляха. Ето защо преминахме към стандартната артилерийска система на НАТО, а именно гаубиците М777", подчерта заместник-началникът на Пентагона.

В светлината на тази новина, германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт обяви, че скоро Украйна ще получи 7 самоходни гаубици "Панцер 2000". По думите ѝ, обучението на украинските военни как да ги ползват е към края си.

За пореден път украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на Донбас е "жизненоважна", тъй като изходът от битката за източния регион ще реши войната. "Да се задържим в Донбас е от решаващо значение. Донбас е ключът, който ще реши кой ще доминира през следващите седмици", заяви Зеленски в канала си в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ. Той каза и, че Украйна няма да ползва дългобойни западни оръжия, за да удря цивилни обекти на руска територия: "Ние не сме терористи".

Последствия от войната в Украйна

Външният министър на Обединеното кралство заяви, че ще направи "всичко необходимо", за да освободи двама британци, осъдени на смърт след участието им във военни действия в Украйна като част от украинската армия. Айдън Ейслин, Шон Пинър и мароканецът Саудун Брахим отхвърлят обвиненията, че са били наемници. Те твърдят, че са се били като редовни войници в украинската армия. Тримата бяха осъдени от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна именно с мотив, че са наемници, но Ейслин казва, че има украинско гражданство от години.

На 29 журналисти от Обединеното кралство, сред които Клайв Майри и Орла Герин, беше забранено да влизат в Русия. В отговор BBC разпространи кратко изявление, след като 7 нейни журналисти получиха забрана да влизат в Русия: "Ние ще продължим да отразяваме независимо и справедливо". Журналистите на BBC Ник Робинсън, Орла Герин, Клайв Майри и Ник Бийк бяха сред лицата в списъка на 29-те базирани в Обединеното кралство журналисти, на които беше наложена забрана за влизане на територията на Русия заради това, че според Москва "в международен план са разпространявали лъжлива и едностранчива информация за Русия".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разкритикува империалистическите амбиции на руския президент Владимир Путин.

"Нахлуването на Русия е това, което се случва, когато някоя от великите сили реши, че имперските ѝ апетити са по-важни от правата на мирните ѝ съседи. Това е прелюдия към един възможен свят на хаос и безредици, в който никой от нас не би искал да живее", написа той в Twitter.

Европейските страни ще обмислят възможността да предоставят временни зърнохранилища на Украйна, която изпитва недостиг на силози за новата зърнена реколта, съобщиха от украинското министерство на земеделието. По-рано украинският министър на земеделието заяви в интервю за "Ройтерс", че през есента, когато приключи жътвата на царевица, недостигът на капацитет за съхранение може да достигне до 15 млн. тона.

"Имаме спешна нужда да оборудваме временни складове за зърно - модулни конструкции и пластмасови торби", цитира министерството думите на заместник-министъра на Украйна Маркиян Дмитрасевич.

"Правителствата на ЕС ще обмислят възможността да предоставят на Украйна такива временни складови съоръжения - в резултат на това би трябвало значително да се подпомогне запазването на реколтата и да се осигурят бъдещите доставки на зърно на световните пазари", се казва в изявление на министерството на земеделието на Украйна.

Отделно, американският президент Джо Байдън каза, че САЩ обмисля да помогне за изграждане на силози за зърно на полско-украинската граница.

Заради войната, почти 66% от украинските деца са или избягали от родните си места в друга част на Украйна, или са излезли зад граница, по оценка на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа