Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие

4601
Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие

33% от жените в ЕС в един момент от живота си са претърпели насилие, съобщи евродепутатът Мария Габриел в Русе, където се провежда част от националната кампания „Насилието над жените – да отворим очите и да нарушим мълчанието“. По думите й статистиката в България не е по-различна от статистиката за целия ЕС, предаде БГНЕС.

„Много държа да не бъдем черногледи. Насилието над жените не е само проблем на България, то е на целия ЕС. Миналата година Европейската агенция по правата на човека и хуманитарните права излезе с първия анализ за това какво се случва на европейско ниво. Там цифрите са плашещи. Нещо повече дори, виждаме, че страни, които са на север в Европа, са с високи проценти. Друг е въпросът, че трябва винаги в този момент да се запитаме дали там жертвите не са по-смели и нямат повече доверие в системата, за да говорят“, коментира Габриел.

Евродепутатът припомни, че борбата с домашното насилие струва на бюджета на ЕС 16 млрд. евро. „Говорим за система, която не е свързана само с първоначалните психологични или физически нужди на жертвата. Затова тези средства, които са ни необходими в момента, в който темите за сигурността и безработицата са важни, е по-добре да ги пренасочим, а не да бъдат харчени за такъв грозен феномен, какъвто е насилието над жените“, заяви още Мария Габриел.

По време на форума в Русе бе коментирано, че насилието е не само физическо, а има и някои много по-трудно откриваеми форми – вербалното и психическото насилие. Затова целта на кампанията е всички заедно – неправителствен сектор и институции, да говорят за него и да се постави акцент върху превенцията. „Трябва да се борим с предразсъдъците и стереотипите и в крайна сметка по този начин да вдъхнем доверие на жертвите – защото най-трудното за тях е да говорят, да повярват, че могат да се измъкнат от порочния кръг на насилието. Те не го говорят, защото се страхуват, защото липсва алтернатива“, сподели Мария Габриел. Неслучайно за посланици на кампанията са избрани мъже – в Русе това са олимпийският шампион по борба Валентин Йорданов, актьорът Бате Енчо и хореографът Богдан Донев, които да подкрепят борбата за равни права на жените.

На форума бе поставен и въпросът, че е важно България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция - единственият юридически документ, който позволява системна защита на жертвите от тяхното приемане и минаване през социалната сфера, до работата на полицията и прокуратурата и след това техният живот в обществото, който да им позволи да не се върнат към насилника или насилието.

Мария Габриел коментира и участието на млади хора в терористичните актове в Европа. Според нея тук е особено важна ролята на семейството и образованието.“Един млад човек, независимо дали мъж или жена, когато се чувства изолиран, когато е в състояние, в което не вижда перспективата пред себе си за реализация, в този момент става много по-лесно жертва и на пропаганда, и на т.нар. промиване на мозъка. Така че тези млади хора всъщност ни излъчват един много силен сигнал. Докато не обърнем внимание на два ключови елемента – работа и образование, тези млади хора ще продължават да търсят перспектива другаде“, заяви още евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа