Втора нощ на напрежение в Грузия, протестиращи обсадиха парламента (ВИДЕО)

1452
Втора нощ на напрежение в Грузия, протестиращи обсадиха парламента (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Хиляди протестиращи се завърнаха в центъра на грузинската столица Тбилиси, часове след като полицията за борба с безредиците разпръсна тълпите, разгневени от противоречивия закон в руски стил. Новият закон ще класифицира неправителствени и медийни групи като „чуждестранни агенти“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

За втора поредна нощ се стигна до безредици пред парламента. Някои от проевропейските протестиращи събориха оградите до входа на сградата, заради което се стигна до сблъсъци с полицията. По неофициални данни, пред парламента има около 15 000 души. Както и във вторник вечерта, полицията прибегна до сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите.

Над 5000 души излязоха на нов протест в Грузия (ВИДЕО)

За втори пореден ден в Грузия се провеждат масови протести срещу новия закон за „чуждестранните агенти“, приет от местния п...

Снощи властите арестуваха 66 души, сред които и лидер на грузинската опозиция. Зураб Джапаридзе получи тежки наранявания, след като беше задържан. Властите съобщиха, че 55 полицаи са били ранени, когато по тях са били хвърлени камъни и коктейли „Молотов“. 

Политическото напрежение в Грузия се засили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, разглеждано от много грузинци като агресия от страна на Москва. Правителството в Тбилиси обаче зае неутрална позиция, отказвайки открито да подкрепи Украйна или да наложи санкции на Русия.

Говорейки чрез видео по време на посещение в Ню Йорк, президентът на Грузия Саломе Зурабишвили изрази подкрепата си за протестиращите: „Аз съм до вас. Днес вие представлявате свободна Грузия. Грузия, която вижда бъдещето си в Европа, няма да позволи на никого да отнема това бъдеще." Тя се зарече да наложи вето на законодателството, но партия „Грузинска мечта“ има достатъчно гласове, за да преодолее ветото на президента в парламента. 

Над 60 са задържаните в Грузия, готви се нов мащабен протест (ВИДЕО)

Най-малко 66 души са били задържани по време на мащабния протест пред парламента в Грузия във вторник вечерта, съобщи Министерството на...

Посолството на САЩ излезе с изявление, описващо гласуването в парламента във вторник като "мрачен ден за демокрацията в Грузия", докато председателят на управляващата партия осъди коментара на посолството като "мрачен ден за радикалната опозиция и нейните поддръжници". Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди, че новият закон ще "удари някои от правата, които са основопологащи за стремежите на народа на Грузия".

Приемането на закона ще нареди Грузия до недемократични и авторитарни постсъветски държави като Беларус, Таджикистан и Азербайджан, които са копирали руския закон за ограничаване на дейността на НПО. Исторически терминът "агент" в Русия и Грузия има значението на "шпионин" и "предател", придавайки негативна конотация на работата, извършена от гражданското общество. Това предполага, че те действат в интерес на чужди сили, вместо да правят добро за страната и обществото.

Това, от което се опасяват повечето протестиращи и опозицията в страната, е, че приемането на закона ще сложи край на дългогодишната амбиция на Грузия да се присъедини към ЕС. Според последните проучвани, повече от 80% от населението на Грузия подкрепя европейската перспектива на Грузия, която е залегнала и в конституцията на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа