Westinghouse влезе в конфликт с руска компания заради украинска АЕЦ

34383
Westinghouse влезе в конфликт с руска компания заради украинска АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Истинска "ядрена" война се разиграва между Русия и САЩ - за щастие не с оръжия, а на полето на енергетиката. Става въпрос за сблъсък между руската ТВЕЛ и американската Westinghouse, която е дъщерна компания на Toshiba и която беше спазарена да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

В редица украински медии бе разпространено интервю на вицепрезидента на компанията Westinghouse г-н МайкКърст, в което се казва, че горивото на ТВЕЛ АД нанася вреда на горивните касети на Westinghouse в рамките на тяхната съвместна експлоатация в Южноукраинската АЕЦ, казва в официално изявление руската компания. От Westinghouse действително казват, че свръзките в касетите са повредени и не могат да се използват.

Русия и Иран подписват споразумение за строеж на нови АЕЦ

Иран е на път да завърши плановете си с Русия за изграждането на най-малко две нови ядрени електроцентрали в южната част на иранското...

ТВЕЛ АД, която е част от групата на държавната руска корпорация "Росатом", официално заявява, че това категорично не отговаря на истината. Горивната компания ТВЕЛ и украинското държавно предприятие Национална атомна енергогенерираща компания "Енергоатом" продължават успешното си партньорство по доставките и осигуряването на руско ядрено гориво за АЕЦ в Украйна. В периода на сътрудничеството не е допуснат нито един срив на доставките. Всички договорни задължения се изпълняват в пълен обем и следвайки строго разписан график. От страна на украинския възложител няма каквито и да било официални претенции към качеството на руското ядрено гориво, уверяват руснаците.

Що се отнася до горивото на американската компания Westinghouse за реакторитип ВВЕР според наличната официална информация и информацията от медиите, ситуацията не изглежда добре. Според официални данни в продължение на няколко години в чешката АЕЦ "Темелин" се наблюдаваха множество технически проблеми и разхерметизиране на горивни касети на Westinghouse, твърди руската компания. Чешкият оператор, въпреки икономическите загуби, предсрочно извади от експлоатация всички горивни касети, доставени от Westinghouse и ги замени с руско гориво на ТВЕЛ, казва руската страна.

Според информация от медиите проблемите с горивото на Westinghouse в Украйна са били подобни на тези в АЕЦ "Темелин". За разследване на инцидентите през 2012 година бе създадена специална междуведомствена комисия, която след анализ и оценка стигна до извода, че причина за повредата са "конструктивни недоработки" на горивото на Westinghouse. На база резултатите от работата на комисията ръководството на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна направи редица изявления за проблемите с качеството на горивото на Westinghouse и дори взе решение за забрана за използване на свежо ядрено гориво на американската компания.

В този случай компанията Westinghouse нееднократно прави опити чрез медиите да прехвърли отговорността за инцидентите с нейното гориво върху украинския оператор Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна с мотива, че регулаторът се отнасял към Westinghouse с предубеждение. Сега американската компания се опитва да обвини за своите неуспехи ТВЕЛ АД, като с това поставя под съмнение професионализма и високите компетенции на украинската междуведомствена комисия, Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна и НАЕ, казват руснаците.

Русия финансира АЕЦ в Унгария

Унгарският парламент ще гласува днес по въпроса за заем от Русия на стойност до 10 милиарда долара (7,36 милиарда евро) за изграждането...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа