Заради стачката на работниците от чистотата Париж потъна в отпадъци

1652
Заради стачката на работниците от чистотата Париж потъна в отпадъци
Снимка: iStock

Около 6 000 тона боклук се събраха по улиците на Париж заради стачката на работниците от чистотата, които се обявиха срещу пенсионната реформа на Франция.

Работниците, които извозват боклука, в момента се възползват от преференция при пенсионирането си (на 57 вместо на 62 години). Пенсионната реформа обаче предвижда възрастта за пенсиониране в тази категория да се увеличи до 59 години.

Най-много боклук има в районите, в които живеят по-състоятелни граждани, тъй като там с извозването на отпадъците се занимават общините, в които е висок процент на стачкуващите работници. В други райони улиците са по-чисти, тъй като за извозването на боклука се грижат частни фирми, в които броят на стачкуващите е по-малък, съобщи вестник „Midi Libre”, цитиран от БГНЕС.

По информация на радио Франсинфо ситуацията с отпадъците се утежнява от факта, че в предградията на Париж не работят три инсталации за изгаряне на несортирани отпадъци. Всеки ден в тези съоръжения се унищожават около 6 000 тона отпадъци, които се събират в Париж и региона Ил дьо Франс.

ОЩЕ: Стачки срещу пенсионната реформа отново блокират Франция

По-рано Сенатът (горната камара на парламента) одобри предложения от правителството законопроект за пенсионната реформа. Предстои съвместна комисия от седем членове на Националното събрание (долната камара) и седем сенатори да съгласува окончателния вариант на проекта.

Заседанието е насрочено за сряда, 15 март. Ако след това депутатите се споразумеят за окончателния текст, той ще бъде подложен на гласуване на 16 март, първо в Сената, а след това и в Народното събрание. Ако и двете камари гласуват в подкрепа на документа без никакви изменения, той ще бъде окончателно одобрен до края на седмицата.

На 11 март френските градове проведоха седмия от края на януари общ протестен ден срещу пенсионната реформа, която предвижда увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Нашествия на плъхове

Гражданите на Париж са сериозно обезпокоени от създалата се ситуация.

Стачна вълна предизвиква транспортен хаос във Франция

Франция е изправена днес пред поредния ден на транспортен хаос поради нова общонационална стачка срещу планираната пенсионна реформа в ...

На всеки жител на Париж се падат от 1,5 до 1,75 плъха, което прави Града на светлините един от най-засегнатите градове в света. Това бе причина и Френската национална академия по медицина да издаде през юли 2022 г. предупреждение за "заплахата за човешкото здраве", която представляват плъховете и болестите, които те могат да предадат на хората.

През уикенда въпросът предизвика политически сблъсък, след като кметовете на няколко парижки района заявиха, че стачката заплашва да се превърне в сериозен риск за общественото здраве, и призоваха кмета на Париж Ан Идалго, да вземе мерки. "Седми ден без сметосъбиране. Смрад и гниене", написа транспортният министър Клеман Бон в Twitter в неделя вечерта заедно със снимки, показващи контейнери, препълнени с торби за боклук.

ОЩЕ: Общонационална стачка парализира Франция 

"Единадесети пример за бездействие и пренебрежение към парижани", добави той, което накара администрацията на Идалго да реагира. "Гниенето е това, което характеризира вашата визия за социален диалог", каза заместник-кметът Антоан Гийо. "Ако наистина сте загрижени за парижани и французи, оттеглете несправедливата си пенсионна реформа, която те масово отхвърлят."

Според ежедневника „Паризиен” стачката ще продължи поне до сряда, когато представителите на синдикатите трябва да гласуват дали да продължат да стачкуват. Напълно реалистично е стачката да продължи по-дълго, тъй като протестиращите бяха категорични, че няма да се върнат на работа, докато правителството не оттегли пенсионната си реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа