X
 
 

Момчето, което прави добро

5825 0
Момчето, което прави добро
Снимка: Божилова
Кирил Балдев вече е добре познато име - поне на пенсионерите в десет села в страната и на над 20 читалища. Макар да е само на 17 години, той от три години организира благотворителни кампании и след като успя да зарадва 20 читалища с по около 300 книги и да помогне с хранителни продукти социално слаби и самотно живеещи пенсионери, сега на ход е следващата му инициатива - козунак за всеки пенсионер. Днес в Пловдив 11-класникът, който иначе живее в Пазарджик, обяви пред медии своята нова идея. А тя е простичка - хора, които иначе не могат да си го позволят, да получат козунак за Великден.

Инженер подреди благотворителна изложба в Стара Загора

„Дивото Аязмо“ е първата самостоятелна фотоизложба на Емил Енчев, инженер в Радио Стара Загора. 40-те фотографии, които са ...

Момчето, което прави добро, е избрало десет села, в които вече е раздавало събрани по този начин хранителни продукти за Коледа- три от селата са от община Марица, останалите са във Видинско. В списъка му, съставен от кметовете на общо десетте села, има хора, останали извън социалната сфера поради различни причини, но повечето са самотно живеещи пенсионери. Даренията се събират чрез социалните мрежи, Кирил има профил във Фейсбук и там обявява своите намерения, а го подкрепят много хора - и негови връстници, и по-възрастни. Сред подкрепящите го има депутат, хора от шоубизнеса, сладкарници...
"Човек се ражда с различни таланти и цели - казва Кирил. - До 13 годишната си възраст не се замислят твърде кое е добро, какво е благотворителност. На 14 бях, когато започнах да подкрепям различни благотворителни кампании и установих, че това ми харесва, прави ме щастлив, а някои хора точно такива малки жестове помнят цял живот. "

В началото бе словото, в случая - писаното слово. Първата голяма успешна кампания на Кирил Балдев и приятели е събирането на книги и даряването им в 20 читалища. "Повечето читалища, особено по селата, не бяха получавали нови книги от години. Когато им занесохме на всяко по 200 до 300 книги, те бяха много щастливи, а когато година по-късно минах оттам да питам дали книгите се четат, разбрах, че хората са жадни за слово, читалищните библиотеки бяха записали доста нови хора. 
"Хората ме приемат много добре", разказва Кирил за последната си кампания по Коледа, когато с хранителни продукти са зарадвани самотно живеещи пенсионери. "Вълнуващо е, някои хора се разплакаха, други казаха, че никой досега не е отишъл да ги посети, нито пък някой им е дарявал нещо. Знам, че ако не всички, поне част от тези хора направихме щастливи".

Над 400 участници вече се регистрираха за Postbank Business Run 2019

102 отбора от 45 компании са регистрирани до момента в седмото издание на междуфирменото благотворително състезание Postbank Business R...

Същото иска да направи момчето и сега за Великден. Нужни са 360 козунаци, 150 вече са събрани. Хората, които искат да се включат, могат да го потърсят на личния му профил във Фейсбук. Част от козунаците Кирил и приятели ще занесат сами, друга част ще изпратят с куриер. А след Великден?
След Великден следва преместване в София и...рожден ден. Този рожден ден вече е замислен като благотворително събитие.
Хората се раждат с различни таланти и различни цели. Кирил Балдев е сред щастливците, които са ги открили достатъчно рано и са им се посветили. 

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Вземете да си проверявате информацията! Кирил и изключен от 3 училища,местят го, защото не ходи с месеци на училище. Продава част от даренията. Няма нито един протокол за дарение.Запитайте се защо не прави вече дарения в Пазарджишко и защо си прави пресконференциите в Пловдив. Никой не го иска в Пазарджик.Представя се за сирак,а има майка и брат,които гният в мизерия,а той има скъпи телефони и дре виж още ›› хи,вози се в мерцедеси. От къде са тези пари?
  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    А защо не напишете това момче какъв голям симпатизант на ГЕРБ е и как политизира всичко в профила си, освен че доста умело плюе срещу останалите парти. Имаше на стената му не една и две снимки, как възхвълява Бойко Борисов. Проследете профила му, за да видите колко "добър" човек е!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Хвала на такива добролюбци и патриоти!